Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A doua doză a vaccinului „Sputnik V”: La ce interval se administrează

© Sputnik / Mihai CarausМарафон вакцинации "СпутникомV" в Кишиневе
Марафон вакцинации СпутникомV в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Abonare
Nu există un interval exact în care poate fi efectuată cea de-a doua doză de „Sputnik V”, dar este important ca decalajul dintre doze să nu fie foarte mare. Asta susține profesorul Anatoli Altștein, cercetător principal la Centrul „Gamalei” din Rusia.
CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Vaccinul rus „Sputnik V” devine tot mai popular în Moldova. A demonstrat-o și maratonul de vaccinare organizat sâmbătă, 26 iunie, când dozele de „Sputnik V” s-au epuizat ca pâinea caldă. Conform datelor prezentate de autoritățile din Chișinău, dintre cele 4 362 de persoane care s-au imunizat în cadrul maratonului, patru mii au ales să se vaccineze cu „Sputnik V”. 
Doctorul în științe medicale, profesorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „Gamalei” din Rusia, Anatoli Altștein, a precizat că nu există un termen exact în care poate fi efectuată cea de-a doua doză de „Sputnik V”, dar în niciun caz la un interval foarte mare, pentru că rezultatul nu va fi pe potriva așteptărilor. 
„Cifra fixă de 21 de zile este o recomandare, dar dacă va fi făcut vaccinul „Sputnik V” în ziua a 20-a sau a 23-a, nu are nicio importanță principială. Cifra de 21 de zile este recomandată mai mult pentru planificarea procesului. A doua doză a vaccinului „Sputnik V” poate fi făcut și după 18 zile, dar și după 40 de zile, nimic grav nu se va întâmpla. Însă dacă pauza va fi foarte mare, atunci efectul nu va fi cel așteptat", a declarat Altștein.
În același timp, expertul a menționat că nu se întâmplă nimic grav dacă nu e administrată a doua doză de „Sputnik V”. 
„Chiar și în cazul în care persoana și-a administrat doar prima doză de vaccin, oricum va fi protejată de virus. Deja avem un vaccin care se administrează într-o doză și se numește „Sputnik light”. În cazul acestui vaccin, eficiența este de 70%, la fel nu este puțin", a spus Anatoli  Altștein.
Марафон вакцинации СпутникомV в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2021
Societate
Maratonul de vaccinare: Patru mii de oameni au ales Sputnik V
Totodată, specialistul a precizat că o persoană poate să-și administreze și două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, iar eficiența va fi la fel de mare. 
Precizăm că Republica Moldova intenționează să cumpere 700 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”. Deocamdată, autoritățile nu au putut spune o dată exactă când lotul de „Sputnik V” ar putea ajunge în țară, din motiv că acum sunt la etapa de negocieri.
Amintim că sâmbătă, 26 iunie, la Chișinău a fost organizat un nou maraton de vaccinare, în cadrul căruia doritorii au putut să se imunizeze cu „Sputnik V”. Potrivit autorităților, patru mii de persoane din cele 4 362 au ales să se vaccineze cu serul rusesc. Acestea vor fi anunțate despre data când vor putea să meargă să-și administreze și cea de-a doua doză de „Sputnik V”.
Precizăm că pe 19 iunie, în Republica Moldova au ajuns din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”. Dintre acestea, 40 de mii de doze de „Sputnik V” sunt pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii de doze pentru malul stâng. 
Iar pe 24 aprilie primul lot de vaccin rusesc „Sputnik V” a fost livrat țării noastre. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul „Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse. Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0