Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medic: Numărul bolnavilor de diabet a crescut în pandemie

© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2021
Abonare
Indicatorii de incidență ai diabetului zaharat sunt în continuă creștere, diagnosticându-se anual peste 10 000 de persoane cu diabet în Republica Moldova. Iată care sunt cauzele și cum ar putea fi prevenită această boală.
Medic: Numărul bolnavilor de diabet a crescut în pandemie
Peste 120 de mii de moldoveni suferă de diabet zaharat de tip unu și doi, arată datele oficiale. În fiecare an, cifra este în continuă creștere. În țara noastră, circa 10 procente din totalul de îmbolnăviri este înregistrat în rândul copiilor, însă în majoritatea cazurilor diabetul zaharat apare la adulții de peste 40 de ani.
Frigo - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2020
Societate
Acest aliment consumat zilnic crește riscul de diabet cu 60%
"Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri, atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte, când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce", a explicat în studioul Sputnik Moldova doctorul în medicină Luminița Suveică.
Diabetul este una dintre maladiile declanșate din cauza alimentației nesănătoase, mai spune specialistul. Alimentele bogate în grăsimi și consumate în exces, perturbă sistemul metabolic al organismului, iar ca urmare, apar boli ce provoacă invaliditate și decese premature. O altă cauză ar putea fi obezitatea. De asemenea stresul, fumatul, alcoolul, sedentarismul sunt printre principalii factori ai apariției diabetului.
"Cauzele sunt modul de viață, alimentația nesănătoasă, stresurile cronice, bolile cronice endocrine, cardiovasculare, digestive și nu în ultimul rând predispoziția genetică. În perioada pandemiei, numărul celor care suferă de diabet a crescut semnificativ, întrucât oamenii au fost supuși stresului", a precizat doctorul în medicină.
Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase, susține Luminița Suveică.
"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge. Persoanele din grupul de risc trebuie să consulte medicul o dată la jumătate de an", a remarcat invitata.
La nivel global, aproximativ 463 de milioane de oameni suferă diabet, iar conform unor estimări, în 2045, cifra ar putea ajunge la 700 milioane de îmbolnăviri. Totodată, la nivel mondial – sunt înregistrate circa 4 milioane de decese anual din cauza complicațiilor provocate de maladie.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0