Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce alegerile anticipate nu vor aduce schimbări favorabile pentru țară

© Sputnik / Mihai CarausIan Lisnevschi
Ian Lisnevschi - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2021
Abonare
Alegerile parlamentare anticipate ar putea soluționa criza politică și economică din țara noastră? Subiectul a fost discutat în cadrul mai multor emisiuni de la Sputnik Moldova.
Politolog, despre alegerile anticipate: Nu vom scăpa de criza politică
Deși unii politicieni consideră că singura soluție pentru a ieși din impasul în care se află țara noastră este organizarea alegerilor anticipate, analistul politic Ian Lisnevschi își exprimă îndoiala că problemele politice și economice vor fi depășite prin această metodă. Mai mult, lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.
"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.
Potrivit expertului, cele mai multe șanse de a intra în viitorul Parlament au concurenții electorali din formațiunea PAS și blocul PSRM-PCRM. Însă și reprezentanții formațiunii lui Renato Usatâi și Partidului „ȘOR” se pot afla pe lista viitorilor deputați din noul Legislativ.
"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă, la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a subliniat expertul politic.
© Sputnik / Mihai CarausAdrian Candu
Adrian Candu - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Adrian Candu
La rândul său, fostul șef al Legislativului și actualul președinte al partidului „PRO Moldova” Andrian Candu a declarat în cadrul platformei de dialog a Centrului de presă Sputnik Moldova că alegerile parlamentare nu vor aduce schimbare. Ba mai mult, el este de părere că după 11 iulie am putea să ne mai așteptăm la noi alegeri parlamentare anticipate. 
A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare anticipate
 - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2021
Cum arată buletinele de vot pentru alegerile parlamentare
"Este o luptă de promisiuni goale și de orgolii. Cumva e o prelungire a alegerilor prezidențiale, că luptă stânga cu dreapta, că luptă, abstract spunând, Dodon cu Sandu. (...) Maia Sandu în continuare se implică, chiar dacă în mod normal nu ar fi trebuit, fiindcă nu este președinte al unui partid, este „președintele tuturor”, așa cică ar trebui să fie. Pun între ghilimele pentru că președintele în campania electorală foarte mult s-a activizat", a precizat Andrian Candu.
Totodată, politicianul crede că în cazul în care PAS va obține majoritatea în Parlament atunci echipa va întâmpina dificultăți și nu se va isprăvi cu conducerea țării. 
Precizăm că 22 de formațiuni politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor intra în Parlament și că vor fi nevoite să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0