Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mituri despre vaccinul anti-COVID: Ar putea provoca infertilitatea?

© Sputnik / Mihai CarausAlexei Ceban
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2021
Abonare
Vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează femeia însărcinată sau fătul. Nici cuplurile care doresc să conceapă un copil nu trebuie să ezite să se imunizeze. Declarația îi aparține medicului epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban.
Mituri despre vaccinul anti-COVID: Ar putea provoca infertilitatea?
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", epidemiologul Alexei Ceban a menționat că în urma mai multor studii științifice s-a demonstrat că imunizarea nu are efecte negative asupra sarcinii sau asupra fătului. 
Valentin Friptu - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2021
Podcasturi
Infertilitatea la femei: Un medic explică cauzele sterilității
"Atunci când se testa vaccinul, studiile au fost făcute pe un număr limitat de persoane și evident că femeile însărcinate nu erau incluse în această categorie. Acum situația s-a schimbat radical. Foarte multe gravide de peste hotare, dar și de la noi din țară au primit vaccinul", a precizat medicul epidemiolog.
Alexei Ceban mai spune că gravidele ar trebui să se imunizeze după 34 de săptămâni, atunci când organismul este mai slăbit și sensibil la boli. De asemenea, au voie să se vaccineze femeile care alăptează.
"Recomandăm femeilor însărcinate și celor care alăptează să se vaccineze. Prin laptele matern, anticorpii pot ajunge la copil. Vaccinul le protejează atât pe viitoarele mămici, cât și pe bebeluși ca să nu se îmbolnăvească de coronavirus", a subliniat specialistul.
Totodată, Alexei Ceban a remarcat că vaccinul împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea femeilor și bărbaților care-și doresc să conceapă un copil. Faptul că vaccinul ar putea duce la sterilitate sau ar reduce capacitatea fertilă este un mit, a conchis medicul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0