Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea de Apel din SUA s-a pronunțat în favoarea întreprinderii „Moldovagaz”

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
O companie offshore implicată în afacerea încurcată încearcă să obțină zeci de milioane de dolari de la ”Moldovagaz” și Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Curtea de Apel din SUA, circumscripția 2(New York),  a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York, din 1 noiembrie 2019, privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a Republicii Moldova.
Conducte - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Societate
Se știe: Când Moldovagaz va negocia prelungirea contractului cu Gazprom
Compania offshore Gater Assets Limited, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, încearcă de mai bine de douăzeci de ani să obțină de la Moldovagaz și de la Moldova o creanță de 32,5 milioane de dolari pentru datoriile întreprinderii moldo-ruse ”Gazsnabtranzit, inexistente deja, succesoarea legal al căreia este ”Moldovagaz”.
Din suma totală a creanței indicate în dosar, 9,86 milioane de dolari reprezintă̆ datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit”. Restul de 22,64 milioane este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an.
Conform textului deciziei Curții de Apel, Guvernul Republicii Moldova nu exercită controlul asupra SA „Moldovagaz”. Mai mult decât atât, în document este subliniat că „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă.
„Gater Assets Limited” a primit drepturile de creanță de la „Lloyds Underwriters” în 2012, care a reasigurat un contract de furnizare a gazelor naturale pentru „Gazsnabtranzit” în 1998. Prima hotărâre de recunoaștere a deciziei de recuperare a datoriei principale a fost emisă de Tribunalul Districtual din New York, în iulie 2000. Iar prin hotărârea Camerei de Apel a celei de a 2-a circumscripții din 22 iunie curent nu poate fi pusă în aplicare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0