Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție: Piscinele te pot otrăvi - Avertizarea ANSP

© Pixabay / stevepbPiscină
Piscină - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
În perioada estivală, oamenii preferă se să răcorească în piscine. Totuși, specialiștii din cadrul ANSP vin cu o avertizare către populație pentru a preveni intoxicația cu clor. 
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică avertizează că clorul din apa piscinelor poate influența negativ sănătatea oamenilor. Astfel, populația este îndemnată să fie atentă și să respecte câteva reguli pentru a preveni intoxicațiile cu vapori de clor.
Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
Ne așteaptă zile de foc: Cum facem față caniculei
„Clorul este o substanță chimică care se utilizează pentru dezinfectarea apei din fântâni, a apei de piscine, bazinelor de înot și a ștrandurilor. Dacă clorul se folosește conform instrucțiunii și nu depășește limita maximal admisibilă, aceasta nu prezintă risc asupra sănătății, dar expunerea pe termen lung poate cauza intoxicații cronice sau alte dereglări ale organismului uman”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP. 
Specialiștii precizează că în funcție de calea de contact cu clorul, pot apărea probleme la nivel respirator, cutanat sau digestiv. Printre simptomele frecvente se numără: greață, diaree, dureri abdominale, amețeli, tuse, strănut, senzație de sufocare, hiperemia și congestia mucoaselor, senzație de arsură, edem al tractului respirator, respirație șuierătoare, obstrucție nazală, crize de astm și secreții oculare apoase.
„În cazuri grave poate apărea pneumonia toxică cu edem pulmonar, insuficiență respiratorie cu acidoză și hipoxie, stop cardio-respirator. Pot să apară manifestări oculare și cutanate – iritații, prurit, dermatite de contact și chiar arsuri chimice”, precizează ANSP. 
Specialiștii oferă și unele sfaturi pentru a putea acorda primul ajutor în caz de intoxicație cu clor. 
  • Cât mai curând posibil, îndepărtați persoana din zona infectată la aer curat;
  • Oferiți victimei să consume lapte, apă sau ceai;
  • Asigurați spălarea gastrică sau provocați vărsături;
  • Clătiți ochii, gura și cavitatea nazală cu o soluție de bicarbonat de sodiu 2%;
  • Asigurați activitatea respiratorie continuă, la necesitate efectuați imediat respirația artificială;
  • Solicitați asistența medicală de urgență 112.
Totuși, ANSP susține că intoxicația cu clor poate fi prevenită dacă se respectă cu strictețe instrucțiunile de utilizare a produselor chimice, în special a celor care conțin clor, inclusiv produsele de uz casnic. Totodată, intoxicația poate fi prevenită și dacă toate recipientele sunt păstrate închise ermetic, în ambalajul original, în locuri inaccesibile copiilor, iar acestea sunt utilizate în încăperi deschise și bine ventilate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0