Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Câți veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei au rămas în Moldova

© Sputnik / Iovva VictorВиктор Гайчук
Виктор Гайчук - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Abonare
Dacă în anul 2001 la evidența organelor competente erau mai mult de 20 mii de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în prezent numărul acestora s-a redus la 200. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" generalul Victor Gaiciuc.
Câți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial au rămas în Moldova?
Acum 80 de ani, a început cel mai teribil război din istoria omenirii. Timp de mai mulți ani Uniunea Sovietică a luptat pentru viitorul întregii lumi, iar printre eroi se numără și cetățenii moldoveni.
Dacă în anul 2001 la evidența Comisariatului Militar erau mai mult de 20 de mii de veterani, astăzi cifra este destul de mică, constituind doar 200 de oameni care au luptat pentru patrie.
"Astăzi majoritatea veteranilor au peste 90 de ani. Este trist că rămân tot mai puțini în viață. Am avut întâlniri cu veterani de 100, 102 ani și să știți că dau dovadă de mare tărie de caracter. Sunt oameni care știu ce înseamnă adevăratele greutăți, dar au rămas optimiști și plini de viață", a declarat generalul.
Mai mult, Victor Gaiciuc și Boris Șapovalov au scris și o carte dedicată celui mai sângeros război. Autorii au descris cu lux de amănunte cum a început tragicul eveniment, suferințele, dar și eroismul de care au dat dovadă ostașii de pe teritoriul țării noastre.
De menționat că în fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941, când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0