Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Preot ortodox, despre tradițiile din Duminica Mare

© Sputnik / OsmatescoAnatol Gârbu
Anatol Gârbu  - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2021
Abonare
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Duminica Mare sau Rusaliile. Sărbătoarea e cunoscută şi sub numele de Pogorârea Sfântului Duh.
Preot ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
În fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos, creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Duminica Mare, Pogorârea Sfântului Duh sau a Rusaliilor. 
Enoriaşii merg la biserică unde sunt oficiate slujbe precum cea din ziua de Paşte. În această zi, oamenii îşi împodobesc gospodăriile cu flori şi ramuri verzi.
"Aceasta reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Sărbătoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sărbătoare la creştini împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli", a povestit pentru Sputnik Moldova părintele Anatol Gârbu.
În Biblie, coborârea Duhului Sfânt este descrisă ca o limbă de foc despicată care i-a învăluit pe cei 12 apostoli ai lui Iisus, oferindu-le darul de a vorbi în limbi diferite, necunoscute de ei până atunci. Astfel, apostolii au avut posibilitatea de a propovădui credinţa în toate colţurile lumii.
De Duminica Mare, credincioşii îngenunchează pe iarbă şi frunze de tei, care sunt apoi binecuvântate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0