Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

© REUTERS / Leonhard FoegerSebastian Kurz
Sebastian Kurz - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2021
Abonare
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.
BUCUREŞTI, 19 iun – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei
Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.
„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.
„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.
Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.
Maia Sandu, la telefon - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Societate
Experți, despre Comitetul Anticorupție: "Sandu ignoră astfel instituțiile statului"
Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.
Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.
Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0