Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veronica Micle - măr al discordiei: Ministerul e supărat că Primăria i-a pus monument

© Photo : Facebook / Iv CebanSculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Abonare
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că instalarea monumentului Veronicăi Micle în Scuarul Mihai Eminescu din Chișinău s-a făcut cu abateri de la normele legale.
CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. După ce joi în scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului a fost instalată o sculptură din bronz a Veronicăi Micle, a doua zi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un comunicat de presă în care menționează că acest lucru s-a făcut cu încălcarea normelor legale.
„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale, (...) fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului”, menționează Ministerul Educației.
Instituția precizează de asemenea că amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat tot nu a fost coordonată prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor, așa cum se cuvine conform legii. 
Acțiuni culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii și comemorării poetului Mihai Eminescu - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2021
Societate
Foto: Misterul din viața lui Eminescu și monumentul din Paris al poetului
Joi, primarul Capitalei Ion Ceban a menționat pe pagina sa de Facebook că Veronica Micle, sculptura căruia a fost instalată în Scuarul Mihai Eminescu, i-a fost „sursă de inspirație” marelui poet. 
"Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiţi, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. Sunt fericit că reușim să promovăm cultura și îmi doresc ca cetățenii și oaspeții capitalei să vină cu plăcere în acest loc", a scris Ceban.
© Photo : Facebook / Iv CebanSculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Sculptura Veronicăi Micle
Opera de artă a fost realizată în bronz de către vestitul sculptor Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al Chișinăului.
Primăria nu a venit deocamdată cu un comentariu la reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0