Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

© Sputnik / Mihai CarausZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Abonare
Situațiile stresante fac parte din viața de zi cu zi și nu pot fi întotdeauna evitate. De aceea este important să cunoașteți cum să le faceți față pentru a nu ajunge la atacurile de panică sau alte tulburări ce vă pot afecta stilul de viață și starea de sănătate.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.
Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.
"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.
Potrivit ei, fiecare persoană răspunde diferit la factorii externi. Problema vine totuși din interior – pentru cineva o situație banală poate genera nervozitate și stres, pe când celălalt pune accent pe rezolvarea problemei și găsește un echilibru emoțional.
Psihologul afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.
Zinaida Gribincea a menționat că în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0