Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

© Sputnik / Mihai CarausAlina Munteanu
Alina Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2021
Abonare
Cine sunt cei care-și ascund averile și ce sancțiuni riscă pentru încălcarea prevederilor legale? Detalii am aflat de la șefa Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, Alina Munteanu.
ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Alina Munteanu a precizat că nu există o statistică care ar specifica instituțiile sau funcțiile în care se atestă cele mai multe încălcări cu privire la nedeclararea averii sau averile nejustificate.
Cert este faptul că au fost întregistrate cazuri când atât demnitarii de rang înalt, cât și funcționarii din primării au încălcat legea în acest sens.
"Nu avem o statistică care ar demonstra cine încalcă mai mult sau mai puțin. Persoane cu diferite funcții au arătat că interesul personal prevalează față de interesul public, iar dorința aprigă de îmbogățire și de a obține benficii necuvinite au facut să uite consecințele care pot surveni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alina Munteanu.
Potrivit specialistului, funcționarii publici care încalcă legea în acest sens riscă sancțiuni precum încetarea mandatului funcției de demnitare publică, interdicția de a ocupa anumite funcții timp de trei ani, confiscarea averii ș.a.
Monede, bancnote, avere - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Averea unui deputat, "mărul discordiei": Reacția ANI după decizia Judecătoriei Chișinău
Autoritatea Națională de Integritate este o autoritate publică independentă fată de alte organizații publice, fată de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.
Autoritatea asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0