Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ikea, amendată cu un milion de euro pentru spionarea angajaților

© AP Photo / Alan DiazIKEA store
IKEA store - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2021
Abonare
Justiția franceză a amendat compania Ikea cu un milion de euro pentru utilizarea necorespunzătoare a datelor personale ale angajaților. Fostul director executiv al companiei a fost condamnat la doi ani de închisoare și obligat să plătească o amendă de 50.000 de euro.
BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. Pe 15 iunie, după mai bine de nouă ani de investigații și audieri, curtea de la Versailles a decis amendarea companiei Ikea France cu un milion de euro pentru spionarea angajaților săi.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Republica Moldova
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii
Ikea France a anunțat că va studia decizia instanței și că va lua măsuri suplimentare dacă va fi necesar.
Curtea Penală de la Versailles a găsit compania vinovată de „ascunderea datelor personale prin mijloace frauduloase”, dar a stabilit o pedeapsă mai puțin severă decât cea solicitată de procuror, care a acuzat-o de „supraveghere în masă”.
Pe 22 martie la Versailles a fost deschis procesul împotriva companiei și a 15 persoane pentru „colectarea de date cu caracter personal într-un dosar prin mijloace frauduloase”, „deturnarea scopului prelucrării datelor cu caracter personal”, „divulgarea voluntară ilegală de date” și „încălcarea secretului profesional”.
Dezvăluit de presă și cercetat din 2012, acest caz a scos la iveală, potrivit acuzării, „un sistem de monitorizare” a angajaților și clienților.
Ikea France și liderii săi de la acea vreme sunt suspectați că s-au informat ilegal despre cazierele judiciare ale acestora, despre stilul lor de viață sau moștenirea lor, prin intermediul unei companii „de consultanță în afaceri”, Eirpace, care ar fi extras aceste date confidențiale din dosarele poliției. Părțile civile, inclusiv mai multe sindicate, au solicitat, prin avocații lor, o „judecată exemplară” și câteva milioane de euro drept daune.
Potrivit parchetului de la Versailles, acuzatul Jean-François Paris, fost director de management al riscurilor, se afla în spatele acestui „sistem de spionaj”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0