Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi coronavirusuri, descoperite la lilieci în China

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaЛетучая мышь.
Летучая мышь. - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Abonare
Oamenii de știință chinezi au descoperit noi tipuri de coronavirusuri la lilieci, printre aceştia patru sunt asemănători cu SARS-CoV-2.
CHIŞINĂU, 14 iun – Sputnik. Savanții de la Academia de Științe a Chinei și Universitatea din Shandong au efectuat cercetări cu privire la originile evolutive ale SARS-CoV-2 și virusurilor asemănătoare cu acesta. Rezultatele sunt publicate în revista Cell, informează RIA Novosti.
Госпиталь COVID-19 в ГКБ № 52 - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2021
Societate
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului
Experții au examinat probe de salivă și produse reziduale de la 342 de lilieci colectați în perioada mai 2019 - noiembrie 2020 și au găsit 24 de genomi ai coronavirusului. Dintre acestea, au fost identificate patru coronavirusuri similare cu SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19.
Totodată, o probă (numită RpYN06) găsită la liliecii cu potcoavă, avea o diferență doar în proteina spike: virusul are nevoie de aceasta pentru a se fixa de peretele celulei gazdă și îi formează „coroana”.
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusurile care au o legătură strânsă cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci, iar în unele regiuni acest lucru se poate întâmpla destul de des.
„Liliecii sunt cunoscuți drept un rezervor natural excelent pentru diverși agenți patogeni care provoacă boli grave la oameni și sunt asociați cu răspândirea virusului Hendra, a virusului Marburg, a virusului Ebola și, mai ales, a coronavirusurilor. Pe lângă lilieci și oameni, coronavirusurile pot infecta o mulțime de animale domestice și sălbatice, inclusiv porci, bovine, șoareci, pisici, câini, găini, căprioare și arici ", au remarcat autorii studiului.
La nivel mondial, conform celor mai recente date ale OMS, numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a depășit 174,5 milioane și, potrivit estimărilor Universității Johns Hopkins, se apropie de 176 de milioane. Peste 3,7 milioane de pacienți nu au putut fi salvați.
Эколог берет мазок из ротовой полости летучей мыши - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Societate
O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci
Printre savanți încă nu există un consens în ceea ce privește originea coronavirusului SARS-CoV-2. În iunie, cercetătorii de la Universitatea californiană Berkeley au descoperit la acesta o secvență genomică extrem de rară în natură. În condiții de laborator, este utilizat pentru a spori contagiozitatea și letalitatea virusurilor studiate.
La începutul anului, un grup te experți ai OMS s-a deplasat de asemenea la Wuhan. Organizația Mondială a Sănătății a publicat în martie raportul complet al grupului de experți cu privire la vizita în orașul Wuhan, întreprinsă pentru identificarea cauzelor apariției coronavirusului. Experții OMS au considerat că o ”scurgere” a virusului din laborator este „foarte puțin probabilă” și au sugerat că SARS-CoV-2 a fost transmis oamenilor de la lilieci printr-un alt animal.
Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>
Statele Unite și alte 13 țări și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu constatările experților și au declarat că este necesară o „anchetă independentă”.
China a subliniat în repetate rânduri că are o poziție deschisă și responsabilă în ceea ce privește publicarea materialelor cu privire la epidemia COVID-19. După cum a menționat  Ministerul Afacerilor Externe al țării, chiar de la începutul pandemiei Beijingul a început investigația, a identificat agentul patogen și a publicat toate datele cheie. Intenția Statelor Unite de a investiga originile SARS-CoV-2 în China a fost calificată drept un joc politic și o încercare de a pune vina pe alții.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0