Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Muntean: Cum să oprim exodul în masă al moldovenilor în străinătate

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Мунтян
Андрей Мунтян - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Abonare
Politologul Andrei Muntean a vorbit despre motivele pentru care moldovenii părăsesc țara și despre modul în care aceasta va afecta economia națională.
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Sociologii susțin că aproximativ 35 de mii de cetățeni pleacă din Moldova în fiecare an. De regulă, fac acest lucru din motive raționale: nu își găsesc un loc de muncă acasă, de aceea caută oportunități de a câștiga bani în afara țării. Această opinie a fost exprimată de politologul Andrei Muntean în studioul Radio Sputnik Moldova.
„Oriunde merg oamenii, ei trec printr-un proces foarte dificil de adaptare: schimbându-și caracterul, comportamentul și ideile despre lumea din jur. Eu însumi am trecut prin asta în 1993, apoi în 1996. Fiecare are propriul destin, dar nu ar pleca dacă ar avea o viață decentă în Moldova", a spus expertul.
Pe de altă parte, susține Muntean, din 35.000 de persoane care pleacă, jumătate dintre ei merg la muncă sezonieră - aceasta este așa-numita migrație sezonieră, după care oamenii se întorc acasă. Nu putem vorbi aici despre despre o plecare definitivă. 
Мигранты - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2018
Rusia
Analist: Migrația este un simbol al dezintegrării Uniunii Europene
În același timp, mulți se întorc înapoi fără să se înregistreze, cineva pleacă fără să-și schimbe reședința oficial, adică este un proces absolut necontrolat care are loc nu numai în Moldova, ci și în alte țări.
„Pentru a opri plecarea specialiștilor, trebuie să le creăm locuri de muncă acolo unde s-au născut și trăiesc. Dacă cei care sunt în structurile de stat continuă să se facă că nu observă degradarea economiei naționale, atunci Moldova se poate transforma într-un sat din care au plecat toți locuitorii și au rămas cei mai slabi”, a conchis interlocutorul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0