Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Analist: Migrația este un simbol al dezintegrării Uniunii Europene

© AFP 2024 / CARLO HERMANNМигранты
Мигранты - Sputnik Moldova
Abonare
Oksana Petrovskaia, expert la Institutul de Cercetări Strategice din Rusia, despre simptomele dezintegrării UE în contextul problemei migrației.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Țările Uniunii Europene nu au o opinie comună în ceea ce privește consolidarea tehnică și de personal a agenției FRONTEX, care se ocupă de protecția frontierelor externe ale UE.

Cehia, Slovacia și Polonia pledează împotriva redirecționării unor mijloace financiare considerabile pentru FRONTEX. Aceste țări au fost susținute și de Finlanda. Spania, dimpotrivă, consideră că suma prevăzută acum în buget nu este suficientă. Prin urmare, lucrurile par să se îndrepte spre un nou conflict. Astfel a caracterizat expertul Institutului Cercetărilor Strategice din Rusia Oksana Petrovskaia ultimul „semnal de alarmă” pentru Bruxelles. Potrivit acesteia, în UE s-au format comunități separate care au propriile lor opinii cu privire la imigranți și refugiați.

„Observăm apariția unor blocuri separate, având în  comun nu doar viziunea asupra problemei migrației, ci și cea cu privire la viitorul UE. Problema constă în faptul că, deja pe parcursul a doi ani, țările UE nu reușesc să elaboreze criterii comune și o politică comună în privința migrației, care să convină tuturor”, a spus Petrovskaia.

Blocurile formate se deosebesc prea mult prin opiniile lor, pentru a putea elabora o politică unică.

Angela Merkel și Sebastian Kurz - Sputnik Moldova
Problema imigraţiei îi dezbină pe liderii Uniunii Europene: Decizie luată la Salzburg

„Ei văd problemele în mod diferit și reacționează diferit la necesitatea de a accepta sau de a refuza să primească refugiați. Grupul de la Vyšehrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria) au refuzat de la bun început să accepte cotele obligatorii de imigranți. Actualmente, și țările Europei de Sud, în frunte cu Italia, se pronunță activ în chestiunea migrației. Majoritatea refugiaților ajung în UE anume din sud. Iar Acordul de la Dublin prevede ca anume aceste țări să fie responsabile de imigranți. Acest lucru nu convine unor țări ca Grecia și Italia, ele fiind primele care stau în calea valurilor de imigranți”, menționează Petovskaia.

Mai mult decât atât: refugiații care au ajuns în țările din sudul Europei tindă să pătrundă în țările nordice, care sunt mai dezvoltate.

„Problema constă în faptul că refugiații nu prea doresc să rămână în Spania și Portugalia. Cei care ajung pe teritoriile acestor țări caută să plece cât mai repede în alte țări europene mai bogate: Germania, Franța, Țările Scandinave”, explică analistul.

Problema migrației are legătură directă cu viitorul Uniunii Europene. Mai mulți experți împărtășesc această opinie. Va reuși oare Bruxelles-ul să rezolve problema migrației, dar și altele în care opiniile sunt extrem de diferite în cadrul UE?

Fluxul de știri
0