Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

© Sputnik / Anatolii KiriakБюст Михай Еминеску
Бюст Михай Еминеску - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2021
Abonare
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, iar în Capitală sunt organizate mai multe evenimente.
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet și publicist național Mihai Eminescu. În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale.
Elena Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Podcasturi
Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului
La ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene.
După depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.
Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.
Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2020
Republica Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu
1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesor), în care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.
La 25 februarie/9 martie debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.
Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în București. La moartea sa, George Călinescu a scris:
„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
Iar Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0