Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaDonare de sânge
Donare de sânge - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Abonare
Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Donatorului de Sânge, cu genericul „Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ”.
CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. În fiecare an, pe 14 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare globală cu privire la necesitatea de sânge, produse sanguine „pentru tratamentul hemotransfuzional”.
Ofițer SPIA  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Societate
Video: Detalii noi despre „afacerea cu sânge” de la Centrul de Transfuzie
Într-un ordin al ministerului Sănătății, cu privire la programul de desfășurare a lunarului de promovare și recrutare a populației pentru donarea de sânge este precizat că donarea voluntară și neremunerată are o importanță esențială pentru siguranța națională a fiecărui stat. 
În anul 2021, genericul Zilei Mondiale a Donatorului este „Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ”, mesaj care evidențiază rolul major al donatorului de sânge pentru salvarea de vieți. Necesitățile terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite. Anual, prin aplicarea tehnologiilor moderne de colectare a sângelui și componentelor sanguine, se asigură aproximativ 65 de mii de donări de sânge și componente sanguine. În 2020, 98 la sută din donări au fost voluntare. 
Donator poate fi orice persoană care are între 18-60 de ani, cu o greutate corporală minimă de 50 de kilograme. Tensiunea arterială maximă nu trebuie să depășească 180 mmHg, iar cea minimă - 100 mmHg. Valoarea hemoglobinei nu trebuie să fie mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați. Donatorul nu trebuie să prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sângerare anormală etc. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0