Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare, carburanți
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Abonare
ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.
CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. ANRE a aprobat astăzi noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2021
Societate
Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare - iată ce se schimbă
Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.
Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.
Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. 
Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.
La modul practic, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
Amintim că la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil.
După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”.
Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0