Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Autoritățile au comemorat victimele deportărilor staliniste

© Photo : Facebook / Guvernul Republicii MoldovaComemorarea victimelor deportărilor staliniste
Comemorarea victimelor deportărilor staliniste - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2021
Abonare
Șeful statului, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi au participat la evenimentul de comemorare a victimelor primului val de deportări staliniste.
CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Ei au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din scuarul Gării Feroviare.
Premierul a precizat că aceste evenimente din istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.
„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență”, a menționat în cadrul evenimentului prim-ministrul interimar. 
Depuneri de flori de Ziua Memoriei și Recunoștinței - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Politică
Sandu, Greceanîi și Ciocoi, la comemorarea eroilor de la Nistru
Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor este foarte importantă.
„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a precizat Maia Sandu.
Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0