CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Un eveniment de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din anul 1992 a avut loc astăzi, 2 martie la Chișinău. La ceremonia de comemorare a participat și conducerea de vârf a țării, Maia Sandu, Zinaida Greceanîi și Aureliu Ciocoi. Președintele țării a subliniat că, în memoria celor care și-au dat viața pentru țara, avem datoria să construim o societate a dreptății și a bunăstării pentru toți.
„Azi îi deplângem pe cei căzuți și pe cei răniți. Suntem alături de părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani, suntem alături de toate familiile lovite nemilos şi pe nedrept de o mare durere. Suntem împreună pentru a ne ajuta, susține și apăra de pericole. Asta ne face să fim o țară.”, a menționat Sandu.
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a menționat că 2 martie 1992 a fost probabil cel mai dureros episod din istoria modernă a Republicii Moldova.
„Avem obligația morală să-i comemorăm pe cei care nu mai sunt cu noi, eroii care și-au jertfit viața pentru independența Republicii Moldova. Totodată, astăzi este ziua când putem să ne întâlnim cu veteranii, să le exprimăm recunoștința și să ne cerem iertare pentru tinerețea tulburată, pentru amintirile ce dor. Vă datorăm faptul că avem un stat, un steag, un imn. Iar această datorie nu poate fi apreciată în valori materiale, ea este nemăsurabilă și mereu va rămâne așa. Noi nu putem schimba istoria. Dar putem învăța din ea”, a spus Greceanîi.
Prezent la eveniment, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a precizat că va face tot posibilul ca eroismul de care au dat dovadă participanții la conflictul de pe Nistru să fie studiat de copii în școli.
Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova