Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce țări sunt exportate cele mai multe vinuri moldovenești

© Sputnik / OsmatescoElizaveta Breahnă
Elizaveta Breahnă  - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Mai mulți ani la rând, aproximativ 80 la sută din vinul produs în Republica Moldova a fost exportat în străinătate. Care a fost situația în 2020, când pandemia a paralizat majoritatea domeniilor de activitate, și ce prognoze oferă specialiștii?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.
Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.
"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.
Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.
De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0