Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Teodor Cârnaț: CSM ar putea intra în incapacitate de activitate

© Sputnik / Miroslav RotariВысший совет магистратуры
Высший совет магистратуры  - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț este de părere că după decizia de joi a CC cu privire la CSM, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea intra în incapacitate de lucru.
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale modificările cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii este una care va trezi multe controverse în societate, susține expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, 
„Odată ce acești patru profesori au fost numiți în funcție de Parlament printr-o hotărâre, aceștia au participat la mai multe ședințe ale CSM și au adoptat anumite hotărâri. Astfel unele din aceste hotărâri ar putea fi lovite de nulitate deoarece au fost adoptate de persoane a căror numire în funcție a fost declarată neconstituțională”, a precizat Teodor Cârnaț. 
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Societate
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării privind numirea unor membri CSM
Potrivit acestuia, numărul de membri din cadrul CSM din partea judecătorului trebuie să fie preponderent cu mult mai mare decât numărul reprezentanților din societatea civilă. Expertul spune că, cel mai probabil, Înalta Curte, la luarea decizie de joi, s-a axat anume pe acest fapt. Totodată, expetul este de părere că odată ce acei patru judecători au fost membri ai CSM, iar hotărârea de numire a acestora în funcție a fost declarată neconstituțională, s-ar putea ca mandatele lor să fie întrerupte pe viitor în baza acestei hotărâri a Curții Constituționale. Cârnaț mai spune că ce ține de membrii deja numiți la CSM există două interpretări. 
„Odată ce ai un mandat prin care ai fost numit în funcție se presupune că acest mandat va fi dus până la capăt. A doua interpretare ar fi, dacă a fost contestată acea hotărâre în baza căreia membrii CSM au fost desemnați în această funcție aceasta ar însemna că lor li se retrage mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ukterior Parlamentul fiin nevoit să aleagă acei candidați la funcția de membru al CSM în baza legislației vechi”, a mai spus Cârnaț. 
Аппеляционная Палата - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Politică
Curtea de Apel s-a pronunțat cu privire la numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului
Constituționalistul mai spune că există riscul ca CSM să intre în incapacitate de lucru, deoarece în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din cei trei membri titulari aleși în baza legii vechi a rămas doar un singur membru. Mai exact, profesorii de drept vor fi în minoritate în cadrul CSM. 
După hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, se obligă Parlamentul de a organiza un nou concurs privind desemnarea pe viitor a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din partea profesorilor de drept. Amintim, CC a declarat neconstituționale modificările la Legea privind CSM din 2019 în special cele care se referă la majorarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la 12 la 15. Totodată a fost declarată neconstituțională Hotărârea din 2020 prin care patru membri ai CSM au fost aleși de Parlament din rândul profesorilor titulari. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0