Banca Națională a Moldovei a semnat un nou acord cu Banca Națională a României - VIDEO

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Abonare
Banca Națională a Moldovei și Banca Națională a României au încheiat astăzi un nou acord de cooperare.
CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Necesitatea semnării acordului a fost dictată de faptul că acordul semnat în 2001 nu mai corespunde noului context marcat de multiplele reforme din sectorul bancar, aliniate la cele mai bune practici care să răspundă actualelor rigori și provocări.
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
BNM, la 30 de ani de la fondare: Este pusă în circulație o nouă monedă- Video
Noul document propune o abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părți pentru dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene.
Acesta vizează un spectru larg de domenii, inclusiv: licențierea și supravegherea băncilor; licențierea și supravegherea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică; infrastructurile pieței financiare; prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului; operațiunile cu numerar; gestiunea situațiilor de criză etc.
De asemenea, BNM și BNR vor putea coopera și în alte domenii de interes reciproc atunci când o astfel de cooperare va fi necesară și posibilă pentru exercitarea atribuțiilor celor două autorități.
"Pe parcursul anilor, colaborarea cu Banca Națională a României a avut o contribuție remarcabilă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. În special, suntem foarte recunoscători colegilor de la BNR, care alături de colegii de la banca centrală a Regatului Țărilor de Jos, au oferit o asistență valoroasă în cadrul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare", a menționat Octavian Armașu, guvernator al BNM.
"Noul acord urmărește dezvoltarea și extinderea cooperării inclusiv prin schimb de informații, pentru a promova siguranța și buna funcționare a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova și din România", a spus guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.
Semnarea acordului cu BNR se înscrie în eforturile BNM de a dezvolta cooperarea cu autoritățile din alte state responsabile de reglementarea și supravegherea sectorului financiar-bancar.
Arest - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Societate
Șeful de departament de la BNM va mai sta 20 de zile în arest
Totodată, încheierea acestuia constituie încă un exemplu elocvent de implementare eficientă a obiectivelor privind serviciile financiare stabilite de Republica Moldova și Uniunea Europeană în Acordul de Asociere.
În anul 2020, BNM a încheiat memorandumuri de înțelegere în domeniul supravegherii bancare cu Banca Centrală Europeană și cu Banca Centrală a Ungarei, iar în anul 2019 BNM a devenit parte semnatară la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est.
În anul 2018, Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv regimul de confidențialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, ceea ce facilitează schimbul de informații dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din Uniunea Europeană.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0