Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înălțarea Domnului: Îndumnezeirea firii omenești - semnificații teologice

© Sputnik / Павел Балабанов / Accesați arhiva multimediaIcoana Înălțării Domnului, anul 1543
Icoana Înălțării Domnului, anul 1543 - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare ce marchează încheierea perioadei pascale şi anticipează sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, (Duminica Mare).
Iată că au trecut 40 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului. Creștinii ortodocși prăznuiesc pe 10 iunie Înălțarea Domnului la cer, sărbătoare ce marchează încheierea perioadei pascale și anticipează sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.
Toți creștinii sunt îndemnați să mediteze asupra semnificației profunde a sărbătorii și să urce cu duhul la Muntele Măslinilor pășind spre îndumnezeirea firii omenești.
Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Societate
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie

Ispas 2021: Istoricul sărbătorii

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea "Despre sărbătoarea Paștilor", alcătuită în anul 332. Din această lucrare reiese că Înălțarea Domnului era sărbătorita în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, data care va rămâne stabilita pentru totdeauna in calendarul bisericesc.

Ispas 2021: Semnificație teologică

În perioada Penticostarului, de la Învierea Domnului şi până la Cincizecime, ucenicii Domnului au trecut printr-o etapă pregătitoare, în care mintea le-a fost deschisă să înţeleagă Scripturile după care au primit poruncă să meargă să propovăduiască la toate neamurile învăţătura cea nouă a Sfintei Evanghelii. Mântuitorul i-a scos pe ucenici din Ierusalim şi s-au urcat pe muntele Măslinilor. Şi ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat şi pe când îi binecuvânta S-a înălţat la Cer.
Мозаика на часовне Ксении Петербургской/ Mozaic. Paraclisul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Republica Moldova
Calendar Ortodox: Viața Sfintei Xenia din Sankt Petersburg
Mântuitorul se înalţă la cer pentru a face posibilă venirea Duhului Sfânt peste apostoli şi formarea Bisericii ca sinaxă a oamenilor plin de Duhul Sfânt. Hristos Domnul, conform cuvintelor sale „iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului", nu s-a despărţit niciodată de Biserică, ci odată cu Cincizecimea s-a inaugurat prezența lăuntrică, duhovnicească a Domnului Înviat.
Teologia Ortodoxă mărturiseşte că Duhul Sfânt Îl face prezent pe Hristos în Biserică şi în fiecare membru al ei. Acest lucru se întâmplă la fiecare Liturghie, când slujitorul Domnului se roagă lui Dumnezeu Tatăl pentru a trimite Duhul Sfânt peste darurile de pâine şi vin pentru a deveni Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Înălțarea Domnului sau îndumnezeirea firii omenești

Întruparea, Învierea și Înălțarea Domnului este dovada dragostei nemărginite a lui Dumnezeu față de om și toate au fost făcute pentru îndumnezeirea firii omenești, pentru ridicarea firii umane la slava divină.
Икона Вознесение Господне - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2017
Republica Moldova
Înălțarea Domnului la cer - Istorie și semnificații
Sfântul Grigorie Palama spune că acum nu ne mai tragem numai din primul om, adică din omul pământesc, ci și din Domnul cerului. Si după cum Dumnezeu este ceresc, și noi trebuie să ne facem cerești. Dar pentru a îmbrăca chipul ceresc e nevoie de lepădarea plăcerilor trecătoare. Înălțarea cu trupul la cer este o mărturie a faptului că omul a fost creat pentru veșnicie, căci Fiul nu Se înfățișează Tatălui numai ca Dumnezeu, ci și ca Om.
Prin Înălțarea Sa, Hristos nu arata doar unde trebuie sa ajungă omul, ci se face cale si putere, ca omul sa ajungă la aceasta stare.
Îndemnul ar fi ca să mergem şi noi cu duhul la Muntele Măslinilor, ca să vedem priveliștea cea minunată a înălţării Domnului la Cer şi să ne îndulcim cu sufletele din negrăita şi slăvită înălţare pe care o prăznuim astăzi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0