Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Viața Sfintei Xenia din Sankt Petersburg

CC BY 3.0 / Морозов Л.Н. / Мозаика на часовне Ксении Петербургской/ Mozaic. Paraclisul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg
Мозаика на часовне Ксении Петербургской/ Mozaic. Paraclisul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Abonare
Biserica Ortodoxă o pomenește pe 6 februarie pe Sfânta Xenia din Sankt Petersburg, numită și cea smerită și nebună pentru Hristos. Tot ea este considerată și protectoarea familiei.
CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Creștinii ortodocși cinstesc azi ziua în care a fost canonizată Sfânta Xenia din Sankt Petersburg, numită „cea smerită și nebună pentru Hristos". Ea mai este pomenită şi pe 6 februarie. Proclamarea ei ca sfânt a avut loc în anul 1988.
Potrivit datelor din Registrului de Stat al Populaţiei, în Republica Moldova 6997 de femei poartă numele în cinstea Sfintei Xenia.

Viața Sfintei Xenia

În fiecare zi, în Cimitirul Smolensk vin sute de credincioși pentru a se închina la mormântul Sfintei Xenia. Momentul dramatic care i-a marcat viaţa a fost moartea soţului cu care era căsătorită de doar patru ani. Xenia este atât de afectată de moartea soţului încât a doua zi este găsită tot lipită de trupul soţului răposat dar îmbătrânită şi încărunţită.
Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Societate
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
Îşi petrece soţul la groapă îmbrăcată în hainele militare ale acestuia, imitându-i mersul în urma sicriului.
Andrei Teodorovici nu a murit — le spunea ea celor din jurul ei. A murit Xenia Grigorievna, dar Andrei Teodorovici este aici, în faţa voastră, el trăieşte şi va trăi mult de acum înainte, va trăi veşnic.
La cimitir Xenia le cere celor prezenţi să se roage pentru liniştea sufletului "roabei lui Dumnezeu, Xenia", spunând: Bietul Andrei Teodorovici a rămas orfan, a rămas singur pe lume…
Din acest moment Xenia se prezintă tuturor cu numele soţului ei, Andrei Teodorovici şi imediat ce se întoarce de la cimitir o roagă pe administratoarea casei şi averii să împartă totul săracilor şi să doneze banii bisericii.
Refuză pensia ce trebuia să o primească ca văduvă şi doar cu mantaua de militar a soţului pleacă în lume şi începe să ducă viaţa unui ascet desăvârşit trăind din pomeni şi devenind Nebună după Hristos.
Fiind timp de 45 de ani în smerenie totală și în umilință, neavând nevoie de nimic pentru ea, Sfânta Xenia cea nebuna pentru Hristos este cu toate acestea de doua secole, în mod paradoxal, nu doar protectoarea strălucitoarei, puternicei metropole, dar și cea căreia i se închină credincioși peste tot în lume (Europa, America, Australia, Țara Sfântă.); flacăra vieții ei de sfințenie a depășit de mult granițele Rusiei, nimic din efortul comunismului ateu nereușind să înăbușe preaslăvirea ei de către Domnul. A trecut la Domnul la vârsta de 71 de ani.
Catedrala Mitropolitană din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2020
Republica Moldova
Calendar Ortodox: Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință - istorie și semnificație
Vestea despre moartea Xeniei a întristat întreg oraşul şi oameni de toate vârstele au mers la înmormântarea ei şi apoi la mormântul din cimitirul Smolensk. La mormânt au venit săracii şi infirmii ajutaţi de Xenia, negustorii şi băcanii, mamele copiilor binecuvântaţi şi vindecaţi şi multe alte femei care o însoţeau în timpul vieţii şi care se bucurau de atenţia ei. Zvonul despre protectoarea sărmanilor s-a răspândit repede dincolo de graniţele capitalei, în popor.
Au început să apară mărturii despre minuni şi vindecări şi numărul vizitatorilor s-a înmulţit. Mormântul a fost împrejmuit cu un gard şi o cutie a milei a fost legată de el pentru a se aduna bani pentru construcţia unui paraclis. Banii s-au adunat repede şi primul paraclis a fost construit din piatră de culoare cenuşie, cu acoperiş de fier şi două ferestruici pe cele două laturi, iconostasul înspre răsărit şi o uşă înspre apus. Deasupra uşii scria "Roaba lui Dumnezeu Xenia" iar deasupra mormântului, ridicat pe un soclu, a fost pusă o placă pe care stă scris:

Epitaf

În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh.
În acest loc a fost pus corpul neînsufleţit al roabei lui Dumnezeu Xenia Grigorievna soţia cântăreţului imperial, cu gradul de colonel, Andrei Teodorovici. A rămas văduvă la vârsta de 26 de ani, pribegit 45 de ani, şi a trăit 71 de ani; îşi zicea Andrei Teodorovici. Cine m-a cunoscut să-mi pomenească sufletul pentru mântuirea sufletului său Amin!"

Acatistul Sfintei Xenia din Sankt Petersburg

 Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldov

  •  
Fluxul de știri
0