CEC îi privează de dreptul la vot pe mii de cetățeni moldoveni din Rusia

© Sputnik / Mihai CarausВыборы президента Молдовы голосование
Выборы президента Молдовы голосование - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2021
Abonare
Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat în niciun fel la decizia discriminatorie a Comisiei Electorală Centrală de închidere a secțiilor de vot în șase orașe din Rusia.
Decizia CEC de închidere a secțiilor de votare în șase orașe din Rusia și de transferare a lor la Moscova a șocat multă lume și, mai întâi de toate, alegătorii care locuiesc în Federația Rusă.
Și în trecut deplasarea până la secțiile de votare pentru exercitarea dreptului la vot era una dificilă. Acum, după ce au fost lichidate secțiile din Kostroma, Kursk, Lipețk, Reazani, Soci și Surgut, pentru mulți acest lucru va deveni imposibil. Mii de concetățeni, care locuiesc și activează în Rusia sunt lipsiți de dreptul la vot prin hotărârea CEC.
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
Decizia a fost ignorată de președintele Moldovei, Maia Sandu, care toată săptămâna rostea discursuri furibunde despre “intenția CEC de a lipsi diaspora de dreptul la vot”.
Șeful statului a exercitat deschis presiuni asupra CEC, cerând deschiderea mai multor secții în statele UE – „pentru ca toată lumea să poată vota”. Însă atunci când de dreptul la vot au fost privați alegătorii din Rusia, președintele nu s-a arătat deloc interesat de această problemă.
Decizia CEC nu poate fi explicată prin tentativa de a economisi, chiar dacă Comisia Electorală Centrală are probleme serioase, fiind între ciocan și nicovală. Pe de altă parte, președintele aruncă săgeți otrăvite în direcția membrilor comisiei, cu susținerea mulțimii din stradă. Pe de altă parte, există problema incertitudinii finanțării alegerilor. Potrivit membrilor CEC, guvernul până în prezent nu a oferit garanții că vor fi alocați bani suficienți.
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Republica Moldova
Expert: Ce s-ar putea întâmpla dacă o parte din membrii CEC ar demisiona
Cu toate acestea, numărul total al secțiilor de votare care urmează să fie deschise în Rusia nu s-a schimbat – este 17, așa cum a fost anterior. Doar că accesibilitatea acestor secții pentru cetățenii moldoveni s-a diminuat până la cel mai jos nivel. Practic, vor putea vota doar cei care locuiesc în Moscova și regiunea Moscovei. În restul teritoriului rusesc, sute de mii de cetățeni ai Moldovei au fost excluși din procesul electoral.
CEC și-a motivat decizia prin “prezența slabă” în secțiile din șase orașe. La alegerile prezidențiale din luna noiembrie a anului trecut, în Surgut au votat 254 de alegători, în Kursk – 272, Lipețk – 236, la Soci – 227.
Aceste exerciții de aritmetică nu pot convinge pe cineva. Problema nu este în numărul alegătorilor, ci în obligația CEC de a asigura alegătorilor dreptul constitutional de a vota. Nimănui din CEC nu le-a trecut prin minte, spre exemplu, să închidă secțiile de votare din Letonia și Lituania, chiar dacă în secția din Riga la alegerile prezidențiale au votat doar 84 de persoane, iar la Vilnius doar 77 de alegători.
© Sputnik / Vadim RusuSecțiile de votare de peste hotare
Secțiile de votare de peste hotare - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Secțiile de votare de peste hotare
Mai mult, în multe secții de votare din SUA și Uniunea Europeană la alegeri au participat mai puțini oameni decât în Kursk și Lipețk. Spre exemplu, în SUA, în Denver au votat 217 de persoane, iar în Dallas – 275 de alegători. Din anumite motive aceste secții nu au fost atinse.
În Canada au fost deschise patru secții de votare, chiar dacă în Ottawa au sosit doar 251 de alegători. În Italia, Napoli au votat 346 de persoane – de ce nu a fost lichidată aceste secții și transferate la Roma?
În Marea Britanie, Glasgow, au votat 388 de persoane. Aceeași situație este în Spania, unde au activat cinci secții de vot – în Malaga au votat 329 de alegători.
Care este logica și de ce nu au fost lichidate secțiile din SUA, Italia, Canada, Spania, însă au fost excluse din listă șase orașe din Rusia?
Decizia Comisiei Electorale Centrale este cu atât mai mult lipsită de logică și revoltătoare dacă luăm în calcul că geografia Rusiei este diferită de cea a Europei, unde distanțele sunt mai mici.
Alegeri 2016 - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Societate
Fost vicepreședinte CEC: "În Moldova morții continuă să voteze"
Rezultă că CEC consideră că din Surgut la Moscova este mai ușor de ajuns decât din Napoli la Roma. Chiar dacă între Napoli și Roma sunt 227 kilometri, două ore și jumătate cu autocarul, într-o climă favorabilă. Dacă se dorește să se ajungă mai rapid, atunci trenurile pot ajunge la Roma într-o oră și jumătate, circulând în fiecare oră.
Iar o călătorie din Surgut până la Moscova e o adevărată aventură. Două zile în tren, iar pentru asta trebuie să se ajungă în Surgut de pe câmpurile petroliere. În plus, trebuie să-și ia patru zile libere de la serviciu pentru a reuși să revină. În acest caz e nevoie nu doar de un angajament civic, dar și de un eroism civic.
Dacă la alegerile prezidențiale pentru cetățenii Moldovei care muncesc în districtul autonom Hantî-Mansi mai exista o șansă slabă de a vota, acum CEC i-a lipsit în totalitate de orice posibilitate. 
Se pare că problema nu e în cunoștințe slabe de geografie. Propunerea de a reduce numărul de secții în Rusia a mai răsunat la CEC în ultimele zile, din partea membrului Comisiei Pavel Dumitru. Restul membrilor comisiei nu au susținut această decizie scandaloasă.
În acest context, indignarea cetățenilor care locuiesc și muncesc în Rusia este justificată și legitimă.
Cetățenii moldoveni din Rusia au mai multe motive să protesteze, cerând deschiderea mai multor secții, a declarat recent vicepreședintele autonomiei național-culturale moldovenești din Sankt Petersburg Alexandr Tanas.
Dumitru Diacov - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Societate
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare
Potrivit lui, în Rusia, unde se află peste o jumătate din toți migranții moldoveni, la alegerile prezidențiale au fost de aproximativ opt ori mai puține secții decât în statele occidentale, iar acum această disproporție este și mai mare, în dezavantajul alegătorilor din Rusia și CSI.
Indiferent de trimiterile Comisiei Electorale Centrale la datele cu privire la înregistrarea prealabilă și solicitările ambasadelor, doar potrivit datelor oficiale ale Centrului pentru susținerea migranților moldoveni, în Rusia se află aproximativ 600 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.
În acest context, declarațiile politicienilor despre “sacralitatea dreptului la vot” sună deosebit de false. Ei cer asigurarea dreptului la vot alegătorilor din Europa, însă ignoră în totalitate drepturile alegătorilor aflați în Rusia. Iar alegerile în care o parte a cetățenilor sunt privați premeditat de dreptul la vot nu pot fi considerate nici libere și nici corecte.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0