Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fost vicepreședinte CEC: "În Moldova morții continuă să voteze"

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2016
Alegeri 2016 - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Abonare
Fostul vicepreședinte al CEC Ștefan Urâtu susține că în Republica Moldova continuă falsificările în timpul exercițiilor electorale. Pomenile electorale, dar și morții care încă votează duc la fraudarea alegerilor.
CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale Ștefan Urâtu este de părere că, în 30 de ani de independență, Republica Moldova nu s-a învățat să organizeze corect și cinstit un scrutin electoral. Declarațiile au fost făcute pentru Sputnik Moldova.
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
Ștefan Urâtu mai spune că nu toți observatorii numiți de partidele politice să monitorizeze cum decurg alegerile în ziua scrutinului, sunt atenți la ceea ce se întâmplă în secția de votare. 
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
Nagacevschi se disociază de reacția Guvernului cu privire la hotărârea CEC
"Ei știu că oricum vor primi bani pentru această zi. De asta semnează protocoalele, dar nici nu se uită atent ce scrie acolo pe foaie. A fost caz chiar la Rezina, toți au semnat, dar nici măcar nu au indicat cifrele. Foarte rar se pune întrebarea unde se fac falsificări. Foarte multe drepturi au reprezentanții ambasadelor Republicii Moldova în raport cu secțiile de votare deschise peste hotare. Și acolo riscul falsificărilor este destul de mare", a mai spus Urâtu. 
Fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale a mai dezvăluit că în continuare, în Moldova, "votează și morții". Ștefan Urâtu susține că anterior, în urma unei anchete, s-a stabilit că peste 200 de mii de alegători figurau în câteva secții de votare concomitent. Mai mult, o persoană ar fi fost înregistrată în 116 liste.
"Când făceam parte din componența CEC, am fost nevoit să merg în țară, la nord și sud, iar primarii nu știau oamenii. Spuneau că nu înțeleg de unde s-au luat așa persoane în liste. Erau oameni în listă care aveau viza de reședință într-o localitate sau alta încă dinaintea căderii Uniunii Sovietice și i-au restabilit la 7 aprilie 2009 și de atunci nu i-au înlăturat. M-am uitat în Registrul Alegătorului și am depistat că este interes de a majora numărul alegătorilor, în special, în suburbiile orașelor, vizele temporare care sunt valabile pe trei luni și acum sunt active", susține Urâtu.
Și pomenile electorale sunt un impediment pentru organizarea alegerilor corecte și democratice. 
Ședința CSS - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
"Sunt oameni care așteaptă cu nerăbdare organizarea alegerilor știind că vor primi în această perioadă niște pachete cu paste. Eu știu că într-un sat din Găgăuzia, un concurent electoral a achitat câte 400 de euro pentru fiecare alegător - el planifica să obțină astfel 400 de voturi, dar a adunat doar 40. Nu sunt instrumente și dovezi clare ca aceste cazuri să ajungă în instanța de judecată și să fie pedepsiți cei implicați", a declarat Urâtu.
Până în prezent, CEC a înregistrat 16 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Este vorba despre Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, PDM, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Politic „Democrația Acasă”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR, Partidul Politic „NOI”, Partidul Verde Ecologist și Partidul Legii și Dreptății.
De asemenea, alte trei dosare se află în proces de examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0