Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zi de doliu național: Drapelele sunt coborâte în bernă

© Sputnik / Mihai CarausПриспущенный флаг Молдовы
Приспущенный флаг Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Abonare
Astăzi în Republica Moldova este zi de doliu național în legătură cu funeraliile lui Iurie Sadovnic.
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Astăzi, 9 iunie, este zi de doliu național în Republica Moldova în legătură cu funeraliile lui Iurie Sadovnic. Printr-un decret semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, „doliul național este instituit în legătură cu trecerea în eternitate a renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale”.
Iurie Sadovnic - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Societate
Mesaje emoționante de la colegii de breaslă ai lui Sadovnic: El nu a mai putut suporta...
Astfel, în întreaga țară, drapelele de stat coboară astăzi în bernă, iar la ora 12.00 va fi cinstită memoria interpretului prin păstrarea unui moment de reculegere. Ceremonia funerară va fi transmisă în direct de Compania publică „Teleradio-Moldova”.
„Totodată, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 9 iunie 2021, a acțiunilor distractive în masă, iar redacțiilor ziarelor, posturilor de radio și de televiziune - să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor și la formarea programelor”, este precizat în comunicatul de presă al instituției prezidențiale.
Iurie Sadovnic - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Cum Iurie Sadovnic și-ar fi explicat gestul printr-un bilet de adio - FOTO
Amintim, bardul Iurie Sadovnic s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Interpretul a fost găsit mort în apartamentul său de la Botanica de soția acestuia, care a și sunat la 112. Oficialii, colegii de breaslă, dar și cei care i-au îndrăgit creația deplâng moartea artistului. 
Iurie Sadovnic este bine cunoscut pentru stilul său de interpretare în care pune accentul pe chitară. A activat ca solist al formațiilor vocal-instrumentale „Haiducii din Susleni”, formația „Haiducii” a Institutului de Arte, formația „Sonor”, formația de jazz din Nikolaev, „Contemporanul” și „Bucuria” ale Filarmonicii din Chișinău. În 1983 a fondat formația „Legenda”, care a activat până în 1993. În 1999 a lansat volumul de poezie „Am să plec în Codru verde”.
A fost distins cu titlul de Artist emerit al RSSM, cu Medalia „Meritul Civic”, cu medalia „Mihai Eminescu” și cu titlul de Artist al Poporului al Republicii Moldova și Ordinul Republicii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0