Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Făcând aceste trei lucruri, Moldova ar putea deveni un exemplu pentru Europa

© Sputnik / Mihai CarausCristina Tarna
Cristina Tarna - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Abonare
Fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție a explicat de ce strategie are nevoie Moldova pentru a învinge corupția.
CHIȘINĂU, 9 iun, Sputnik. Pentru a combate corupția, statul trebuie să dispună de trei lucruri principale: în primul rând, acestea sunt legile care stabilesc mecanisme sau creează anumite instrumente; în al doilea rând - instituțiile care le aplică și în al treilea rând - persoanele competente care lucrează în aceste instituții. Dacă va  lipsi unul dintre aceste trei elemente, nimic nu va funcționa în Moldova. Opinia a fost exprimată în studioului Sputnik Moldova de fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă.
"Imaginați-vă că Moldova are legi minunate și instituții în care lucrează oameni cărora le este frică să lupte împotriva corupției. Dar ce înseamnă să lupți împotriva corupției? Totul depinde de nivel. La nivel de jos, evident, nimeni nu se teme. Când vine însă vorba de corupția la nivel înalt, în politică să zicem, oamenii încep să aibă temeri ", a menționat expertul.
Chestiunea aici nu este atât de pricepere, de existența abilităților, cât de curaj, consideră Țărnă. Dacă în Moldova va lipsi a treia componentă, și anume factorul uman, atunci nimic nu va funcționa. Vor fi oameni buni și instituții bune, dar având mâinile legate de legile incorecte – iarăși nu va ieși nimic. Despre problema lipsei instituțiilor nici nu mai este cazul să vorbim.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
"În Moldova există instrumente bune. Există și anumite probleme în ceea ce privește aplicarea lor. Consider că, prin alegerea corectă a cadrelor și o conducere puternică a instituțiilor anticorupție – iar acestea sunt Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Procuratura Anticorupție - în Moldova nu ar exista probleme ", este convins expertul.
Țărnă consideră că în Moldova se  poate face ordine "în maximum cinci ani, dacă vor fi puși în funcție oameni potriviți și li se va  da libertate de acțiune în limitele legii".
Comitetul consultativ independent anticorupție a fost lansat>>>
În toate acestea, a concluzionat fostul vicedirector al CNA, este inevitabilă influența politică. Anume de aceea sunt necesare garanții că persoană nu va fi scoasă din funcție la prima încercare de a face măcar ceva. Stabilitatea și personalul potrivit ar putea face în cinci ani din Moldova cel mai bun exemplu din regiune privind combaterea corupției.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0