Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC cere retragearea scrisorii privind controlul în privința Domnicăi Manole

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Constituțională a venit cu o reacție la controlul ANI exercitat în privința președintelui CC, Domnica Manole
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Autoritatea Națională de Integritate nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale. Acesta este răspunsul Înaltei Curți către ANI la solicitarea „informațiilor și copiilor autentificate ale unor acte jurisdicționale, în contextul unui control care vizează participarea Domnicăi Manole la judecarea și pronunțarea Hotărârii Curții nr. 13 din 27 aprilie 2021. Această Hotărâre a declarat ca neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 prin care s-a „retras” mandatul de judecător al doamnei Domnica Manole și Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 23 aprilie 2021 privind numirea unui „nou” judecător al Curții Constituționale”.
Domnica Manole  - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Societate
Averea Domnicăi Manole este verificată de ANI - Sesizarea a fost depusă de PSRM
În context, Curtea Constituțională a subliniat că Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu este incidentă în acest caz, iar actele solicitate sunt acte de jurisdicție constituțională adoptate în baza Legii Supreme de către Curtea Constituțională, unica autoritate de jurisdicție constituțională din Republica Moldova.
„Din perspectiva lipsei competenței Autorității prin raportare la Constituție, răspunsul a subliniat că hotărârile Curții Constituționale au valoare constituțională. În Hotărârea sa nr. 20 din 9 iulie 2020, Curtea Constituțională a reținut că ea „este singura autoritate competentă să se pronunțe în mod definitiv cu privire la un aspect care ține de Constituție și care vizează direct funcționarea Curții Constituționale și raporturile ei cu autoritățile statului, fiind exceptată de la orice cenzură din partea unei autorități publice care aplică și interpretează norme inferioare Constituției” ”, mai este specificat în comunicatul cu referire la controlul ANI exercitat în privința președintelui CC.
Monede, bancnote, avere - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Averea unui deputat, "mărul discordiei": Reacția ANI după decizia Judecătoriei Chișinău
Totodată, Înalta Curte amintește că toate actele Curții pronunțate în exercitarea competențelor sale constituționale sunt definitive.
„Noţiunea de „hotărâre” este una generală şi cuprinde toate tipurile de acte ale Curții: hotărâre, decizie, aviz. Indiferent de denumirea lor, actele respective sunt definitive şi nu pot fi atacate. Astfel, textul „hotărârile Curții Constituționale” din articolul 140 alin. (2) din Constituție în accepțiunea de acte adoptate de Curte are în vedere hotărârile, deciziile și avizele pronunțate de Curte în exercitarea competențelor sale constituționale””, mai este precizat în comunicat. 
Mai mult, Curtea a notat că „actele emise în cadrul competențelor constituționale exclusive ale Curții Constituționale nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituționalității, nici în privința legalității, de nicio autoritate publică, inclusiv de instanța de judecată în procedură de contencios administrativ.  În context, CC precizează că scrisoarea Autorității Naționale de Integritate reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale și s-a cerut retragerea acesteia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0