Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Votezi peste hotare? Iată unde vor fi deschise secții de votare

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы 2019
Выборы 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Electorală Centrală a publicat lista cu secțiile de votare care vor fi deschise peste hotarele țării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik CEC anunță că a fost majorat numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate - 146 secții. Astfel, a fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități.
Totodată, au fost adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.
De asemenea, a fost exclusă secția de votare pentru orașul Oradea, România, și o secție pentru orașul Atena, Republica Elenă.
 
Amintim că astăzi Comisia Electorală Centrală a modificat hotărârea nr. 4966 din 5 iunie 2021 privind deschiderea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Astfel, CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în străinătate, cu șapte secții mai mult decât cum a fost anunțat sâmbătă. 
Pro au votat 8 membri CEC, iar unul a fost împotrivă. Cel care nu a fost de acord este Dumitru Pavel.
Центральная избирательная комиссия - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Politică
CEC a decis majorarea numărului de secții de votare în diasporă: Câte au fost adăugate
Majorarea numărului secțiilor de votare a avut loc după ce cetățenii, dar și mai mulți politicieni s-au arătat nemulțumiți de decizia inițială și s-au iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.
Astfel, membrii PAS și Blocul electoral ”RENATO USATÎI” au contestat decizia la CEC.
De asemenea, Platforma DA și PUN anunțaseră că vor ataca în instanță refuzul CEC de a deschide mai multe secții de votare peste hotare la alegerile anticipate din 11 iulie.
Iar Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
"Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot", a scris Sandu.
În replică, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a spus că membrii CEC și-au făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazat pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova.
"Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste", a spus Lebedinschi.
Chiar și după decizia de astăzi, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au anunțat că vor contesta nou hotărâre la Curtea de Apel Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0