Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care au fost cele mai secretizate întreprinderi din Moldova Sovietică - expert

Mezon - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Abonare
Expertul economic a vorbit despre specificul întreprinderilor secrete moldovenești, care au devenit deja istorie pentru țara noastră.
CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, procesul de lichidare a întreprinderilor secrete a început să se desfășoare nu numai în Moldova, ci și în toate republicile unionale ale URSS. De comun acord cu Occidentul, întreprinderile de apărare, care aveau capacități de fabricare a producției militare, s-au angajat să le reorganizeze în vederea  lansării producției de orientare civilă.
Calea Ferată a Moldovei  - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2021
Societate
Cum a fost jefuită Calea Ferată din Moldova: 1,5 miliarde furate de la întreprindere
Doctorul în economie Mihail Poisic a vorbit despre aceste întreprinderi în studioul Sputnik Moldova.
"În Moldova au venit experții și primul lucru pe care l-au făcut a fost să ridice toate documentele clasificate. Pot enumera astfel de întreprinderi. Uzina mecanică ”Reut” din Bălți se ocupa de producerea sistemelor radar pentru submarine și alte echipamente speciale. Această întreprindere a aparținut Direcției principale a Ministerului Industriei Navale ", a precizat expertul.
"La Chișinău funcționa de asemenea uzina ”Mezon”, care producea circuite integrate speciale cu dublă utilizare. Dacă generalizăm, trebuie să spunem că multe întreprinderi moldovenești din cadrul complexului construcțiilor de mașini au fost implicate în fabricarea producției pentru Ministerul Apărării", a conchis expertul.
Potrivit lui Poisic, cea mai secretizată întreprindere de pe teritoriul Moldovei a fost uzina ”Topaz”, care producea blocuri de dirijare pentru proiectile reactive și, în același timp, a făcea instalații pentru tratarea electrochimică a palelor de  turbină.
Fapt este că turbinele funcționează la temperaturi ridicate de ardere, palele pentru acestea trebuie să fie din oțel inoxidabil pe care nu le ia instrumentul de tăiere. Pentru crearea unei suprafețe perfecte erau utilizate pompele electrice. Instalații tehnice de asemenea nivel erau produse până de curând de „Topazul” din Chișinău.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0