Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocatul Poporului, despre numărul secțiilor de vot peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 20216
Alegeri 20216 - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Abonare
Avocatul Poporului critică decizia CEC privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, motivând că hotărârea contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii.
CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Avocatul Poporului Maia Bănărescu critică decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de votare peste hotare, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din toamnă.
Închiderea secțiilor de votare - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
CEC va decide astăzi câte secții de votare vor fi peste hotare
Avocatul Poporului i-a recomandat CEC-ului să mărească numărul de secțiilor de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, apreciind acțiunile întreprinse de autorități în acest sens.
Membrii Comisiei Electorale Centrală se vor întruni astăzi într-o nouă ședință pentru a revizui numărul secțiilor de votare din afara țării. Aureliu Ciocoi a precizat că Guvernul va face tot posibilul pentru a acoperi financiar buna organizare a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, premierul interimar a spus că Executivul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare.
Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0