Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a semnat legea cu privire la denunțarea Tratatului Cer Deschis

© Sputnik / Sergei Ilyin / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел встречу с руководством "Единой России"
Президент РФ В. Путин провел встречу с руководством Единой России - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
În mai anul trecut, Statele Unite au lansat procedură de denunțare, care s-a încheiat pe 22 noiembrie. Moscova a anunțat în ianuarie 2021 demararea acțiunilor privind retragerea din Tratat.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea cu privire la denunțarea Tratatului Cer Deschis, iar documentul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice,informează RIA Novosti.
Acum, Canada și Ungaria (depozitari ai tratatului) vor fi anunțați despre retragere iar peste șase luni participarea la acord va înceta.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2021
Politică
Reprezentantul MAE rus a explicat semnificația retragerii țării din Tratatul „Cer Deschis”
Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 și a devenit una dintre măsurile de consolidare a încrederii de după Războiul Rece, deoarece a permis națiunilor participante să colecteze în mod deschis informații despre forțele militare și activitățile reciproce în zboruri de supraveghere.
Anterior, SUA notificase Rusia că nu va mai relua Tratatul Cer Deschis, semnat în 1992, care le-a permis semnatarilor să efectueze zboruri de observație peste teritoriile celuilalt cu anunț prealabil de ultim moment.
În mai 2020, Statele Unite au început procedura de retragere, care a fost finalizată pe 22 noiembrie. La 15 ianuarie, Ministerul de Externe rus a anunțat la rândul său începerea procedurilor relevante în aceeași direcție.
Semnat în 1992, Tratatul Cerului Deschis a intrat în vigoare zece ani mai târziu. A permis celor 34 de țări participante să efectueze zboruri de observare neînarmate fiecare pe teritoriul celuilalt. Cu toate acestea, în mai 2020, președintele american de atunci, Donald Trump, a declarat că țara sa va retrage din tratat din cauza presupuselor încălcări ale acestuia din partea Moscovei, lucru pe care Rusia l-a negat, subliniind că toate problemele legate de acord pe care Washington le-a ridicat ar putea fi discutate în cadrul Comisiei Consultative a Cerului Deschis. Participarea SUA la tratat s-a încheiat oficial pe 22 noiembrie, determinând și retragerea Rusiei din acord.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0