Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reprezentantul MAE rus a explicat semnificația retragerii țării din Tratatul „Cer Deschis”

© Photo : МИД РФ / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Abonare
Anterior, Moscova a declarat că inițiază procedurile interne pentru retragerea țării din Tratatul internațional „Cer Deschis”.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Retragerea Rusiei din Tratatul „Cer Deschis” înseamnă închiderea unui dosar care era de actualitate în timpul fostei administrații, și nicidecum nu este un semnal pentru noua administrație a SUA. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, comunică RIA Novosti.

”Aceasta a fost decizia lor (a fostei administrații SUA – red.), respectiv, închidem această temă tot în prezența lor. Acesta nu este nicidecum un semnal pentru viitor, este închiderea unui dosar care a fost de actualitate în timpul fostei administrații, este logic”, a spus Zaharova în cadrul unei emisiuni la postul TV ”Rossia-1”.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a făcut vineri anunțul cu privire la lansarea procedurii de retragere din Tratatul „Cer Deschis”.

Константин Косачев - Sputnik Moldova
Rusia
Senator rus: SUA sunt de vină pentru încetarea Acordului Cer Deschis

”În legătură cu lipsa unui progres în eliminarea barierelor pentru continuarea funcționării acordului în noile condiții, MAE al Rusiei a fost autorizat să anunțe demararea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din Tratatul „Cer Deschis”. După încheierea acestor proceduri, nota respectivă va fi înaintată depozitarilor”, este menționat în comentariul publicat pe site-ul MAE al Rusiei.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în anul 1992, el a intrat în vigoare peste 10 ani și a devenit una din măsurile îndreptate  spre  consolidarea securității în Europa după încheierea războiului rece. Acesta permite survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare de către avioane de observaţie neînarmate,  pentru colectarea deschisă a informațiilor despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar. Acordul este semnat de 34 de state.

La sfârșitul lunii mai, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Statele Unite se retrag din Tratat. Drept pretext pentru denunțarea acordului de către SUA au servit acuzațiile la adresa Rusiei de încălcare a înțelegerii. În special, SUA a acuzat Moscova că profită de acordul Cer Deschis în calitate de instrument de “constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rânduri acuzațiile SUA. În noaptea de 22 noiembrie trecut, SUA au finalizat procedura de retragere din Tratat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0