Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC nu și-a revizuit decizia cu privire la numărul secțiilor de votare peste hotare

© Photo : Miroslav RotariPrezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
Membrii Comisiei Electorale Centrale au discutat în ședința de luni despre revizuirea deciziei adoptate sâmbătă privind numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, însă nu au ajuns la un numitor comun. Astfel, ei vor reveni la discuție marți.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Membrii CEC au revenit la discuții despre numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare, după ce sâmbătă au decis că pentru diasporă vor fi organizate 139 de secții, exact câte au fost la scrutinul prezidențial din toamnă. Acest lucru a stârnit revoltă în societate.
Germania - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Societate
Moldoveni din Germania au ieșit la protest - Video
Membru CEC Sergiu Gurduza a propus să fie deschise 150 de secții de votare pentru diasporă. În același timp, vicepreședintele CEC a solicitat amânarea discutării subiectului.
"Propun să amânăm subiectul până mâine, la 15:00, să-i aducem pe toți colegii la ședință, căci teamă îmi este că azi nu vom avea voturi să adoptăm această hotărâre. Între timp să discutăm cu toți colegii și să ne întrunim azi ca să putem examina mai profund această chestiune căci și lumea așteaptă o decizie echilibrată", a spus Vasile Șarban, vicepreședintele CEC.
Inițial, unii membri ai CEC au propus reducerea secțiilor de votare în Federația Rusă.
"Acele 17 secții de votare propuse pentru Federația Rusă nu corespunde criteriilor. Toate asociațiile au declarat că trebuie redus acest număr", a declarat Dumitru Pavel, membru CEC.
Protest în fața CEC - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Societate
Altercații între susținătorii PAS și PPDA la CEC
De cealaltă parte, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că nu este cea mai bună decizie și a adus argumente în acest sens. 
"SUA - 3 700 de înregistrări prealabilă și 9 mii au votat. În România au votat 19 mii de oameni și s-au înregistrat în prealabil 6 682. Rusia - 14 mii de voturi și 7 300 de înregistrări prealabile, cifră mai mare decât la celelalte țări. Care este logica să reducem secțiile în Federația Rusă?", a spus Maxim Lebedinschi, secretarul CEC
Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0