Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Altercații între susținătorii PAS și PPDA la CEC

© Sputnik / Mihai CarausProtest în fața CEC
Protest în fața CEC - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
Altercații între susținătorii Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr la protestul organizat în fața Comisiei Electorale Centrale.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Mai mulți susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate s-au luat la harță cu susținătorii Platformei Demnitate și Adevăr. Aceștia s-au întâlnit în fața Comisiei Electorale Centrale pentru a protesta față de decizia CEC prin care s-a decis deschiderea a 139 de secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. 
Protestatarii Platformei DA strigau că vor demisia celor de la Comisia Electorală Centrală, iar în replică cei de la PAS le-au cerut să revendice anularea deciziei CEC cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, dar nu demisia membrilor ei.
Astăzi, reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor, protestează în fața Comisiei Electorale Centrale.
Amintim că CEC a decis sâmbătă că, în ziua alegerilor, pentru diasporă vor fi deschise 139 de secții de votare. Deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a propus revenirea la numărul de 139, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020. Acest lucru a iscat discuții aprinse, mai ales că anterior și Ministerul de Externe a propus să fie organizate peste 190 de secții de votare în străinătate.
TELEGRAMMMM "{$url}"
În această dimineață, Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul electoral ”RENATO USATÎI” au mers și au contestat decizia la Curtea de Apel. 
De asemenea, Platforma DA și PUN anunțaseră că vor ataca în instanță refuzul CEC de a deschide mai multe secții de votare peste hotare la alegerile anticipate din 11 iulie.
Ulterior, Maia Sandu i-a somat pe reprezentanții Comisiei Electorale Centrale să-și revizuiască decizia, motivând că numărul mic de secții de votare, este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze.
"Cozile din alegerile prezidențiale, insuficiența buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creșterii numărului secțiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-și revadă imediat decizia - să respecte legea și să asigure dreptul la vot", a scris Sandu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Societate
Sandu supărată pe CEC că a deschis puține secții de votare în diaspora
În replică, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, a spus că membrii CEC și-au făcut lucrul reieșind din prevederile normative și situația reală, nu bazat pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetățenii Republicii Moldova.
"Pe parcursul examinării am început sa primesc amenințări și insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogați și etichetați în tot felul chiar și de președintele țării. Astfel, comunic că CEC nu adoptă hotărâri să fie pe placul cuiva sau populiste", a spus Lebedinschi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0