Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia

© REUTERS / Chris J RatcliffeГоссекретарь США Энтони Блинкен
Госсекретарь США Энтони Блинкен - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Abonare
Secretarul de stat al SUA nu exclude că după prima întâlnire a liderilor celor două țări va exista o anumită certitudine în privința viitorului relațiilor.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. SUA este disponibilă pentru o relație stabilă cu Rusia dacă ea își va schimba cursul, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken.
În opinia lui, este puțin probabil că viitorul summit al președinților celor două țări, Vladimir Putin și Joe Biden, care urmează să aibă loc peste o săptămână la Geneva, va demonstra dorința Moscovei de a face ceva de acest gen.
Blinken a adăugat că liderul american se va întâlni cu omologul său rus din cauza unor presupuse „agresiuni și atacuri” din partea Moscovei. "El va spune clar și direct la ce se poate aștepta din partea SUA dacă vor continua acțiunile agresive nesăbuite împotriva noastră. El va da de înțeles la fel de clar că, dacă Rusia alege un alt curs în acțiunile sale, noi vom prefera o relație mai stabilă. Acest lucru va fi în beneficiul poporului nostru, a poporul rus, al întregii lumi - stabilitate strategică, controlul armelor ", a declarat secretarul de stat.
El nu a exclus că după prima întâlnire a liderilor celor două țări va exista o anumită certitudine în privința viitorului relațiilor. „În orice caz, suntem pregătiți pentru ambele (scenarii de dezvoltare a evenimentelor)”, a conchis Blinken.
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Politică
Rusia va denunța memorandumul cu SUA privind călătoriile diplomatice
Însuși Biden a declarat anterior într-un articol pentru Washington Post că Washingtonul nu caută un conflict cu Moscova, ci, dimpotrivă, dorește relații stabile, dar și-a exprimat disponibilitatea de a răspunde așa-ziselor provocări care ar avea loc la adresa securității europene.
La Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat că la întâlnirea cu Joe Biden este necesar să se încerce aflarea unor modalități de reglementare a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite. În opinia lui, ar trebui să se discute despre stabilitatea strategică, despre soluționarea conflictelor internaționale în cele mai fierbinți puncte, despre procesele de dezarmare și lupta împotriva terorismului și pandemiei.
În același timp, șeful statului a menționat că nu se aștepta la nici o schimbare radicală de la summit. „Dar faptul că ne vom întâlni, că vom vorbi despre posibilitățile de restabilire a relațiilor bilaterale, vom vorbi despre problemele de interes reciproc pentru noi – și, de altfel, sunt destul de multe astfel de probleme – deja nu este rău", a adăugat el.
Relațiile dintre Rusia și statele occidentale s-au înrăutățit în legătură cu situația din Donbas și Crimeea, care a revenit în componența Rusiei în urma unui referendum. Occidentul a acuzat Rusia de imixtiune, a impus împotriva ei sancțiuni, iar Moscova a adoptat măsuri de răspuns, declarând că discuțiile în limbajul sancțiunilor sunt contraproductive. De asemenea, au avut loc câteva scandaluri diplomatice care s-au soldat cu expulzări reciproce ale angajaților misiunilor diplomatice.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0