Produsele lactate: Ce procurăm în magazinele din țară
© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică
© Sputnik / Osmatesco
Abonare
Produsele lactate: Cât de benefice sunt pentru sănătate și ce trucuri folosesc unii producători de lactate pentru a satisface cererea consumatorilor și a umple rafturile supermarketurilor.
Laptele: Ce trebuie să cunoască moldovenii despre acest produs
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul nutriționist Luminița Suveică a precizat că laptele este bogat în calciu, potasiu, fosfor, vitamina D, A, B12, B2 și proteine. Acesta protejează de numeroase afecțiuni și poate ajuta în procesul de slăbire persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus.
"Laptele este unicul produs care conține proteine, grăsimi și carbohidrați - trei tipuri de macronutrienți importanți pentru organism. Și pentru copii acesta este esențial în creștere și dezvoltare. Recomand consumul a cel puțin trei produse lactate pe zi", a subliniat Luminița Suveică.
În același timp, medicul nutriționist a remarcat că mulți producători folosesc praf de lapte și compuși chimici pentru ca laptele să poată fi păstrat o perioadă mai îndelungată de timp în frigider. Acesta este un indicator evident că laptele nu este natural, iar oamenii ar trebui să evite consumul unui astfel de produs.
Luminița Suveică a precizat că laptele natural poate avea un termen de valabilitate nu mai mare de trei zile.
© Sputnik / Mihai CarausАнатолий Игнат
Анатолий Игнат
© Sputnik / Mihai Caraus
Și expertul Anatolie Ignat a declarat anterior în studioul Sputnik Moldova că în majoritatea cazurilor, multe fabrici mari din țară nu folosesc nici măcar lapte praf în producția lor, ci adaugă ulei de palmier în smântână, unt, brânzeturi și alte produse, ceea ce este foarte dăunător organismului uman dacă este consumat constant.
"Unul dintre cei care apără drepturile companiilor lactate mi-a spus că, pe lângă uleiul de palmier, se adaugă multe alte substanțe nocive la produsele care intensifică gustul. Asta se întâmplă, în special, în cazul uneia dintre cele mai mari companii de lactate, care a fost implicată într-un scandal major în urmă cu câțiva ani", a spus Ignat.
Mai mult, sectorul zootehnic din Republica Moldova riscă să se ruineze. Din cele peste o mie de întreprinderi producătoare de lapte care activau prin anii 1990 în țara noastră, în prezent mai există aproximativ 100 de ferme.
Motivul principal, spun fermierii-producători de lapte, ar fi lipsa de susținere din partea autorităților. Situația s-a înrăutățit dramatic după 2019, an în care ploile și grindina au distrus recolta. A urmat 2020, un an cu pandemie și secetă mare.
Motivul principal, spun fermierii-producători de lapte, ar fi lipsa de susținere din partea autorităților. Situația s-a înrăutățit dramatic după 2019, an în care ploile și grindina au distrus recolta. A urmat 2020, un an cu pandemie și secetă mare.
Pentru a face față situației de criză, producătorii de lapte solicită sprijinul și implicarea autorităților. Ei cer în primul rând credite preferențiale cu o dobândă redusă și majorarea termenului de plată.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova