UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian

© REUTERS / ANDRIUS SYTASСамолет Ryanair
Самолет Ryanair - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2021
Abonare
Uniunea Europeană a decis să interzică accesul în spaţiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus, precum și să finalizeze noi sancțiuni economice împotriva Minskului.
BRUXELLES, 5 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. UE își continuă războiul cu Belarus prin decizia de azi de a interzice în spaţiul său aerian companiile aeriene din Belarus, precum și prin finalizarea de sancţiuni economice contra regimului de la Minsk condus de Aleksandr Lukaşenko.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei
Interdicţia va intra în vigoare de mâine şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, fiind o reacție la decizia din 23 mai a autorităţilor belaruse referitoare la zborul companiei Ryanair, care a aterizat la Minsk din cauza unei alerte cu bombă. Companiile aeriene europene au decis deja să ocolească spaţiul aerian al Belarusului.
Alte două serii de sancţiuni individuale referitoare la Belarus sunt în curs de finalizare şi ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare.
Prima serie de sancţiuni include opt nume de oficiali sau entităţi implicate în incidentul cu avionul companiei Ryanair, în timp ce a doua serie vizează ''câteva zeci de nume de persoane sau entităţi'' implicate în activități politice.
Vinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Problemele grave ale vinificației moldovenești - ce spune Gheorghe Arpentin
Sancţiunile constau în interdicţia acordării vizei de intrare în UE şi în îngheţarea activelor deţinute în Uniunea Europeană.
Un incident mult mai grav și la înalt nivel politic a avut loc în 2013, când avionul prezidențial al Boliviei, cu președintele Evo Morales la bord, a fost obligat să schimbe traseul și să aterizeze la Viena, unde a fost oprit timp de 12 ore. Aeronava prezidențială a fost deturnată și reținută la solicitarea și intervențiile CIA, cu complicitatea autorităților din Franța, Portugalia, Italia și Spania, care au refuzat programatul zbor al avionului prezidențial prin spațiul lor aerian. Avionul președintelui Boliviei se îndrepta spre Moscova.
Motivul invocat de CIA a fost presupusa prezență la bord a lui Edward Snowden – o informație falsă. Președintele Morales a descris incidentul într-un articol publicat de ”Le Monde Diplomatique”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0