Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Participanții la formatul 5+2 au adoptat o declarație privind reglementarea transnistreană

© Photo : Facebook / Maia SanduВстреча президента Молдовы Майи Санду и спецпредставителя действующего председателя ОБСЕ Томаса Майера-Хартинга
Встреча президента Молдовы Майи Санду и спецпредставителя действующего председателя ОБСЕ Томаса Майера-Хартинга - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Abonare
Mediatorii și observatorii Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul ” 5 + 2” au adoptat o declarație comună în urma vizitei la Chișinău și Tiraspol.
CHIȘINĂU, 4 iunie - Sputnik. Până la sfârșitul acestui an, Misiunea OSCE în Moldova va organiza o întâlnire a grupurilor de lucru comune ale experților la un eveniment care va avea loc în Bavaria. Acest lucru este anunțat în declarația comună a mediatorilor și observatorilor în formatul „5 + 2”. De asemenea, ei au salutat în acest sens disponibilitatea Chișinăului și Tiraspolului de a lucra în vederea organizării unei reuniuni orientate către rezultate în formatul „5+2” la Stockholm în această toamnă.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei
De menționat că, în perioada 3-4 iunie curent, mediatorii și observatorii din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au vizitat Chișinăul și Tiraspolul pentru a discuta cu conducerea Republicii Moldova și a regiunii transnistrene.
În cadrul vizitei, mediatorii și observatorii s-au întâlnit la Chișinău cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și cu vicepremierul interimar pentru reintegrare și reprezentantul politic Olga Cebotari. La Tiraspol, ei s-au întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și cu reprezentantul politic în procesul de negocieri Vitali Ignatiev.
”Mediatorii și observatorii au salutat dialogul între cele două părți la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de lucru comune ale experților; coordonarea și interacțiunea consolidată a părților în abordarea provocărilor legate de pandemia COVID-19, în special distribuirea vaccinurilor; precum și măsurile întreprinse recent pentru restabilirea libertății de mișcare între cele două maluri”, este menționat în declarația publicată pe site-ul misiunii OSCE în Moldova.
Totodată, ei au subliniat necesitatea unui dialog continuu, intens și constructiv, menit să consolideze în continuare dinamica procesului de reglementare. În acest sens, mediatorii și observatorii au încurajat părțile să rezolve în mod prioritar problemele tehnice și practice nesoluționate cu privire la înmatricularea comună a vehiculelor din regiunea transnistreană.
Тирасполь  - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Politică
Întrevedere în formatul 5+2: Ce decizii au fost luate
Reprezentanții Conferinței premanente au îndemnat părțile să depună eforturi pentru implementarea deplină și continuă a pachetului „Berlin-plus” și le-au încurajat să elaboreze, pe baza progreselor realizate în acest sens, propuneri comune pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, și să-și intensifice dialogul și eforturile în ceea ce privește protecția drepturilor omului.
Mediatorii și observatorii au salutat în acest sens disponibilitatea ambelor părți de a lucra în vederea organizării unei reuniuni orientate către rezultate în formatul „5+2” la Stockholm, în toamna acestui an. Mediatorii și observatorii au salutat în continuare deschiderea ambelor părți de a rezolva problemele prioritare selectate în cadrul grupurilor de lucru comune ale experților, la un eveniment în Bavaria, Germania, care va fi organizat de Misiunea OSCE în Moldova până la sfârșitul anului curent.
Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanții părților: Republica Moldova și regiunea transnistreană, mediatorii din partea OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, precum și observatorii din partea Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0