Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert economic, despre deficitul forței de muncă din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Abonare
Câți șomeri sunt astăzi în Republica Moldova și cum a influențat pandemia de COVID-19 situația cu privire la angajarea în câmpul muncii în țara noastră? Detalii am aflat de la expertul economic Roman Chircă.
Expert economic, despre deficitul forței de muncă din Moldova
În Republica Moldova aproape 26 mii de persoane au statut de șomer, dintre care aproximativ 4000 au fost înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă doar în luna ianuarie 2021.
Potrivit experului economic Roman Chircă, în comparație cu alte state, datele statistice cu privire la numărul persoanelor fără un loc de muncă în țara noastră sunt mai bune.
"De exemplu, în Spania rata șomajului cosntituie 23 la sută, în Portugalia – 17. La acest capitol Moldova nu este în cea mai rea situație", a precizat expertul economic.
Deși numărul șomerilor nu este într-atât de mare precum în alte țări, totuși statul nostru se confruntă cu o altă problemă specifică – lipsa forței de muncă.
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Nivel critic: Datoria de stat a SUA a depășit mărimea economiei
"La noi forța de muncă raportată la populația activă este de 35-40 la sută, pe când minimum într-o țară europeană este de 68-70 procente. Chiar dacă se vor deschide afaceri – nu avem brațe de muncă. Populația aptă de muncă a plecat peste hotare, iar pandemia a accentuat și mai mult această problemă", a spus expertul.
În anul 2020, lunar, cifra medie a persoanelor care s-au înregistrat cu statut de șomer la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă varia între 3-4 mii. Excepție a fost luna aprilie, atunci când au fost înregistrate aproximativ 9 mii de cereri.
În ianuarie 2021 au fost înregistrați circa 3500 de șomeri noi. În total, în prezent, în țara noastră sunt înregistrați oficial 26 de mii de șomeri, 49 la sută fiind femei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0