Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția Consiliului Concurenței după ce agricultorii au amenințat cu noi proteste

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года
Протест аграриев в Кишиневе 17 декабря 2020 года - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Abonare
Consiliul Concurenței a venit cu o reacție după ce ieri agricultorii moldoveni au anunțat că vor ieși din nou la protest dacă autoritățile nu vor plafona prețurile la carburanți.
CHIȘINĂU, 3 iunie - Sputnik. Consiliul Concurenței anunță că nu are nici o legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, dar cu acțiunile întreprinderilor de pe piață, care în cazul respectiv nu pot fi evaluate separat. Reacția vine după ce agricultorii au cerut CC-ului și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să întreprindă acțiuni pentru plafonarea prețului la carburanți, în caz contrar, amenințând proteste la sediile instituțiilor și demisia conducerii. 
Agricultori - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Societate
Agricultorii amenință cu proteste la Chișinău: Ce vor să obțină în următoarele 10 zile
"În conformitate cu cadrul legal național, Consiliul Concurenței investighează și constată practicile anticoncurenţiale, în limitele competențelor sale. Consecvent, Consiliul Concurenței nu a declarat, în nici un caz, că nu ar avea atribuții legale în domeniul de referință, însă acestea nu au nici o legătură cu formarea prețurilor la produsele petroliere, ci doar de acțiunile/ inacțiunile contextuale ale întreprinderilor de pe piață, care în cazul respectiv nu pot fi evaluate separat", se arată în comunicatul emis de Consiliul Concurenței.
Totodată, Consiliul Concurenței a precizat că publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legea.
"În contextul celor expuse, sunt relevante prevederile art.38 al. (5) din Legea concurenței 183/2012: Informaţiile confidenţiale colectate în procesul aplicării prezentei legi se utilizează de Consiliul Concurenţei doar în scopul pentru care au fost obţinute şi nu pot fi divulgate decât cu consimţământul, exprimat într-o formă explicită, al persoanei de la care au fost obţinute sau la cererea instanţei de judecată ori a altor organe competente, dacă acest fapt este prevăzut de lege", se mai arată în comunicat.
Ei mai menționăm că toate acțiunile Consiliului Concurenței sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale. Actualmente dosarul este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților. Urmare a aprobării deciziei de către Plenul Consiliului Concurenței aceasta va fi un act administrativ public pasibil controlului judiciar.
Consiliul Concurenței a chemat la dialog constructiv toate părțile interesate în vederea elucidării tuturor aspectelor aferente cazului, eficientizarea acțiunilor de investigație, precum și în vederea promovării unui mediu concurențial sănătos și creșterii bunăstării consumatorilor.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2021
Republica Moldova
Bătălia între petroliști și stat: Ce spune fostul premier Ion Chicu
Amintim că, miercuri, într-o declarație comună semnată de președinții Federației Naționale a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară și Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”,  agricultorii cer Consiliului Concurenței și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ca în termen de zece zile să fie readusă la normalitate situația de pe piața internă a carburanților, prin plafonarea prețurilor la pompă, și să fie aplicată reducerea acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale. 
În caz contrar, fermierii spun că își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE.
"În ciuda faptului ca prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68 de dolari, în ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nicio reacție adecvată din partea ANRE și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluții eficiente pentru agricultori: facilitați și scutire de impozite în perioada lucrărilor agricole", se arată în declarație.
Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 14 mai.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va elabora și va aproba Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți. La fel, în noul document vor fi stabilite și amenzi pentru operatorii care vor majora prețurile nejustificat.
Precizăm că în timp ce pe piețele mondiale costul unui baril de petrol scade în mod constant, în țara noastră prețurile la produsele petroliere au crescut considerabil. Expertul economic Roman Chircă a declarat că în perioada următoare există premise că prețurile la carburanți să crească din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor, tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0