Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bătălia între petroliști și stat: Ce spune fostul premier Ion Chicu

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2021
Abonare
Fostul premier Ion Chicu așteaptă să vadă cu ce se va încheia investigația efectuată de Consiliul Concurenței în raport cu importatorii produselor petroliere. El consideră că statul va trebui să acționeze prudent, pentru a nu dăuna procesului investițional din țară.
Bătălia între petroliști și stat-Ce spune Ion Chicu

Termenul de prezentare a raportului Consiliului Concurenței privind eventualele înțelegeri de cartel între companiile petroliere la stabilirea prețurilor a expirat pe 25 mai, iar importatorii au solicitat încă 30 de zile pentru a-și prezenta poziția vizavi de investigația oficială.

După ce autoritățile vor decide, amenzile pentru petroliști ar putea fi cele mai mari aplicate vreodată de către stat unor companii, de peste 300 de milioane de lei, iar petroliștii cu siguranță vor ataca în instanță deciziile autorităților competente.

Fostul premier Ion Chicu spune că statul va trebui să demonstreze corectitudine în raport cu aceste companii, pentru că amenzile sunt foarte mari, iar orice penalizare trebuie să fie bine argumentată. Ion Chicu mai spune că modul în care autoritățile vor soluționa această dispută, va fi și un semnal dat investitorilor.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2021
Societate
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale

„Amenzile pentru asemenea gen de încălcări sunt foarte mari și ele sunt justificate, deoarece consecințele sunt grave. Totodată, orice amendă sau sancțiune împotriva unor agenți economici trebuie să fie foarte bine argumentată, pentru că, dacă penalizezi un agent economic doar din cauza valului politic sau presiunii societății și nu ai un temei, atunci lucrurile se pot complica. Dacă o asemenea amendă este aplicată neîntemeiat, riști să ai un proces în instanță, iar costurile pentru stat sunt mai mari decât valoarea amenzii. De aceea statul trebuie să fie prudent cu agenții economici, pentru că transmitem un semnal și pentru investitori”, a menționat Ion Chicu.

Fostul premier este de părere că instituțiile care se află sub control parlamentar, cum este și Consiliul Concurenței, ar trebui să fie conduse de reprezentanții opoziției.

„Guvernarea preia Executivul și agențiile subordonate, iar opoziția preia conducerea acestor instituții care se află sub control parlamentar”, a subliniat Ion Chicu.

Mai multe companii fac jocurile pe piața petrolieră și sunt mai mult partenere, decât concurente, se spune în raportul preliminar al Consiliului Concurenţei privind situația de pe piaţa petrolieră. De la începutul anului, prețurile la produsele petroliere în Moldova au crescut considerabil. Experții declară că în perioada următoare prețurile la carburanți ar putea să crească din nou, însă odată cu implementarea de către ANRE a noii metodologii de plafonare a prețurilor tendințele de pe piața petrolieră ar putea să se stabilizeze. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0