Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova, 1920
Radio
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Preot ortodox, despre cele mai importante sărbători din luna iunie

© Sputnik / OsmatescoAnatol Gârbu
Anatol Gârbu  - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Anatol Gârbu a enumerat câteva sărbători religioase din luna iunie cu o importanță deosebită pentru creștinii ortodocși.
Preot ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
Luna lui Cireșar este dintre cele mai bogate în sărbători creștinești. În această perioadă începe postul Petru și Pavel, perioadă deosebit de importantă pentru toți creștinii. Tot în această lună creștinii o vor prăznui pe Sf. Agafia de la Cușelăuca.
Prima sărbătoare importantă, marcată în data de 3 iunie, este Sfinții Împărați Constantin și Elena. O altă zi deosebită în calendarul ortodox este ziua de 10 iunie - Înălțarea Domnului. 
"Sărbătoarea marchează încheierea perioadei pascale şi anticipează Cincizecimea. Duhul Sfânt se pogoară peste ucenici pentru că Mântuitorul a înălţat firea omenească în lumina şi slava de nepătruns a Sfintei Treimi, devenind un punct de iradiere a harului către toţi oamenii. În această zi, formula de salut este: Hristos s-a Înălțat", a precizat părintele Anatol Gârbu.
O altă zi deosebită, menționată de părinte este 19 iunie, când are loc Pomenirea Morților. Pe 21 iunie, creștinii ortodocși vor marca Ziua Sfântului Duh.
"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Aceasta reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate", a explicat Anatol Gârbu.
Благодатный огонь привезли в Кишинев из Иерусалима - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Societate
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
La sfârșitul primei luni de vară începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care va dura exact două săptămâni, de pe 28 iunie până pe 11 iulie. Postul Sfinților Apostoli este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Totodată, prin ținerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. Iată de ce acesta se mai numea și Postul Cincizecimii.
Pe parcursul acestui post, sâmbăta și duminica biserica face dezlegare la peşte. De asemenea, avem dezlegarea la peşte în zilele de marţi și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0