Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agenția Servicii Publice a explicat creșterea tarifelor: Cât costă acum actele

© Sputnik / Mihai CarausCentrul Multifuncţional Chişinău
Centrul Multifuncţional Chişinău - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Abonare
Prețul la serviciile pentru întocmirea unor acte a crescut, iar în cazul altor documente a scăzut. Vestea bună este însă că perioada de emitere a acestora este acum mai mică.
CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Agenția Servicii Publice a venit cu explicații în privința modificărilor care au fost făcute la prețul serviciilor prestate. Mai exact, ASP precizează că majorările au fost aprobate de Guvern în decembrie 2020, iar apoi documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.
Жилой дом - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Republica Moldova
Impozitul imobiliar: De ce chișinăuienii plătesc mai mult
Decizia Executivului prevede ajustarea tarifelor, utilizând o metodologie unificată pentru toate grupurile de servicii prestate de Agenție. Mai exact, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, dar a fost micșorat timpul de acordare a acestora.
Totuși, prețurile la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat. Astfel, solicitantul are posibilitate să aleagă termenul.
”Constatăm faptul, că s-au majorat tarifele la unele servicii, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost (de exemplu, eliberarea actelor de identitate). În general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare al acestora”, explică Agenția într-un comunicat.
Iată cum s-a modificat prețul și termenul:
  • Eliberarea permisului de conducere: 320 lei (în termen de 30 de zile calendaristice) - 340 lei (20 de zile lucrătoare).
  • Eliberarea permisului de conducere provizoriu pe perioada confecționării permisului de conducere permanent: tariful s-a menținut de 80 lei.
  • Preschimbarea/restabilirea permisului de conducere: tariful și termenul s-au micșorat  - 400 lei (30 de zile calendaristice) - 340 lei (20 de zile lucrătoare).
  • Întocmirea și expedierea interpelărilor de solicitare a confirmării valabilității permisului de conducere eliberat de autoritățile străine: tariful s-a micșorat 400 lei - 130 lei.
  • Verificarea autenticității permisului de conducere nesupus evidenței în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule în procesul preschimbării acestuia în permis de conducere al Republicii Moldova: tariful s-a micșorat 250 lei - 100 lei.
  • Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul: 320 lei - 330 lei.
  • Eliberarea plăcilor de înmatriculare (un set din două plăci (automobile)): 480 lei - 550 lei.
  • Identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova: 400 lei - 600 lei.
  • Identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova: 200 lei - 280 lei.
Agenția precizează că serviciile sociale de bază, cum ar fi înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia țării noastre, se efectuează, în continuare, cu titlu gratuit. Gratuit își perfectează diferite acte și persoanele cu dezabilități, copiii rămași fără ocrotire părintească, veteranii de război, victimele traficului de ființe umane, persoanele care se află la întreținerea statului, dar și donatorii voluntari de sânge.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0