Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prima parcare automatizată din țară: Când și unde va apărea

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaParcare subterană, Авто стоянка
Parcare subterană, Авто стоянка - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2021
Abonare
Lucrările de construcție a unei parcări automatizate în centrul Chișinăului vor începe cel mai probabil astăzi. Parcarea ar putea fi deschisă chiar de ziua orașului.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. O parcare automatizată, multietajată, cu patru nivele va apărea în centrul Chișinăului. Parcarea va fi construită pe terenul Universității Tehnice din Moldova, care a oferit spațiul în locațiune investitorului privat. Lucrările de construcție vor începe chiar astăzi, informează reprezentanții companiei de construcție. 

„Este o parcare automatizată, la nivel de un ascensor, cu ajutorul căruia persoana vine în parcare. Își alege locul disponibil, după care mașina este plasată pe o platformă care o ridică la nivelul ales. Este o abordare interesantă, în special pentru studenții facultății mașini electrice, instalații electrice sau de la automatizări, ca să-și încerce puterile. Să vadă cum funcționează un astfel de sistem, iar mai apoi să contribuie cu îmbunătățiri”, a declarat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan. 

Парковка на тротуаре - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Societate
În capitală vor fi create peste 8000 mii de locuri de parcare: Unde vor fi amenajate

În cadrul evenimentului de lansare a lucrărilor de construcție a fost menționat că fiecare etaj va avea aproximativ 2 metri înălțime, astfel, parcarea va fi de aproximativ 10 metri și va avea 40 de locuri disponibile. 

„Sper că lucrările vor începe chiar astăzi. Planificăm ca lucrările să dureze aproximativ două luni, dar bănuiesc că va fi vorba de o perioadă mai lungă. La ziua orașului parcarea va fi deschisă”, a precizat directorul companiei de construcții, Valentin Darie.   

Acesta a mai spus că un preț pentru parcarea automobilelor încă nu a fost stabilit, dar cu siguranță acesta va fi unul accesibil pentru toți șoferii. Rectorul UTM a mai spus că această inițiativă, de a construi anume aici o parcare, este una binevenită, mai ales că problema parcărilor era una acută pentru blocul II al Universității, atât pentru studenți și profesori, cât și pentru vizitatorii instituției. 

„Ne-am bucurat de această inițiativă a Primăriei municipiului Chișinău, ținând cont de finanțarea precară a învățământului superior din țara noastră. Noi nu aveam de unde găsi resurse finaciare pentru un astfel de proiect. Este un concept inovativ pentru Republica Moldova, dar existent în marile capitale ale lumii”, a mai spus rectorul UTM. 

Proiectul a fost realizat în totalitate de agentul privat care se va ocupa de lucrările de construcție și a fost aprobat de toate instituțiile abilitate. Investiția se ridică la 350-500 de mii de euro. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0