Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nagacevschi, despre cazul lui Clima: Sper să fie o simplă coincidență

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia președintelui țării, Maia Sandu, cu privire la anularea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Într-o postare pe Facebook, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că speră să fie o simplă coincidență vizita Maiei Sandu la ședința CSM, revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel Chișinău, dar și stabilirea datei alegerii judecătorului Curții Constituționale. 

Теодор Кырнац - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Expert: Îl poate revoca Sandu pe procurorul general, la fel ca pe Clima?
"Sper că în speță e vorba de o coincidență și nu este nicio legătură dintre decretul Președintelui RM pe cazul Clima și alegerea judecătorului Curții Constituționale. Sper că în speță nu este vorba de un târg. Nu a mai rămas mult și vom afla", a scris Nagacevschi.

Ministrul Justiției s-a adresat și concurenților electorali.

"Solicit concurenților electorali să se confrunte prin idei și proiecte de țară și să se abțină în a încerca să utilizeze sistemul judecătoresc în scop electoral. Notez, în speță nu este despre Clima, ci despre fenomen, precedent, proces antidemocratic ce nu are nimic comun cu statul de drept", a subliniat Nagacevschi.

 

Maia Sandu a anulat în data de 28 mai, decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

"Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție", a anunțat Maia Sandu. 

Șeful statului a precizat că CSM trebuie să-și reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Sandu a mai scris că „oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții, iar curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”.

Vladislav Clima a declarat că va contesta decizia Maiei Sandu în contencios administrativ, iar cauza ar putea fi judecată la una din instanțele de apel din țară, fie la Curtea Supremă de Justiție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0