BUCUREȘTI, 31 mai – Sputnik. O informație de ultimă anunță că NATO a decis să restricționeze accesul diplomaţilor belaruşi în sediul NATO.
Măsura a fost anunțată chiar de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și este o reacţie la incidentul cu avionul Ryanair, în urma căruia a fost arestat și un așa zis disident.
Anunțul lui Jens Stoltenberg este laconic: ”Am decis să restricţionăm accesul personalului din Belarus în sediul NATO”.
În cadrul unei conferințe de presă, Jens Stoltenberg a afirmat că ”evoluţiile din Belarus şi Ucraina se vor afla pe agenda reuniunilor miniştrilor de Externe şi ai Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, transmite Mediafax.
Decizia este surprinzătoare din două motive: deși Stoltenberg a anunțat că NATO solicită o investigație internațională care să vizeze incidentul, se pronunță deja împotriva Belarus; în al doilea rând, sancțiunea – ridicolă, ca efecte – este un precedent periculos, pentru că încalcă statutul diplomatului.
Răzbunarea NATO pe diplomații unei țări în condițiile în care nu vorbim de un rezultat al unei anchete este un precedent extrem de periculos pentru relațiile internaționale.
În fine, dubla măsură a fost dovedită chiar la conferința de presă: întrebat fiind despre cazul spionajului SUA împotriva unor ”aliați” din NATO, Stoltenberg a bâlbâit un răspuns despre așteptarea rezultatelor unei investigații oficiale și de faptul că NATO nu este implicat în situația respectivă.
Întrebarea logică: în cazul Belarus, există vrei investigație sau are NATO vreo implicare? Evident, NU. Deci, dubla măsură este evidentă pentru întreaga presă și opinie publică.
⚠️ Join LIVE ⚠️
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 31, 2021
Online pre-ministerial press conference #NATO #ForMin #DefMin
📍@NATO HQ, Brussels https://t.co/7YYMhvsU9A
Aterizare de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.
Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova